Двойно повече жертви на телефонни измами

Крими

12-06-2015, 07:03

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лъжат ги с карти от Конго и Нигерия

Телефонните измами са се увеличили двойно от началото на годината спрямо същия период на миналата. Тревожната тенденция съобщи шефът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски.Бандитите все по-често използват карти на мобилни оператори от чужбина, което затруднява разследването. Дори вече лежали в затвора за измами по телефон и интернет, престъпниците веднага се захващали с бизнеса, когато ги освободят.

Само от началото на юни са разкрити 4 групи от телефонни измамници. 2 от тях са от Великотърновско. Повечето от ромските фамилии, които се занимават с телефонни измами, са от Североизточна България, но криминалистите вече арестуват и софиянци, които въртят този престъпен бизнес. "Разкриваемостта също е два пъти по-висока, но въпреки това продължават. Правим каквото можем, но не крием, че имаме проблем при телефонните измами и тези по интернет. Ползват се чужди оператори, което затруднява разследването. Престъпниците вземат последните пари на все по-възрастни хора, а те много наивно им ги дават", каза Терзийски.

Шефът на Криминална полиция Илко Илиев разказа, че напоследък зачестяват измамите с получени есемеси от Конго, Нигерия и други екзотични дестинации. В едно от съобщенията например пишело, че сте спечелили 5 хил.долара, и ви призовават да отговорите, за да ги получите. Обратният есемес товари сметката на измамения с до 50 лв. и това се случвало все по-често. Разследването на тези измами е свързано с изпращане на съдебни поръчки до страната, от чийто оператор е изпратен есемесът, което допълнително затруднява разкриването на злосторниците.

Комисар Христо Терзийски призова младите да предупреждават родителите си за съмнителни обаждания на мними лекари, дъщери и куриери на телефонни от Конго и Нигерия.Въпреки информационните кампании на МВР възрастните хора продължават да дават все повече пари на телефонните измамници.

35 хил. лв. са отмъкнали телефонни измамници от 3 възрастни жени само на 9 юни. 66-годишна жена от София се разделила с 20 хил. лв., след като я излъгали, че дъщеря й е болна от свински грип и се нуждае от лечение. Има и десетки други сигнали за по 100, 200 лв., които влизат в статистиката. Всички те са се хванали на въдицата, че техни роднини са пострадали в катастрофа или са се полакомили да освободят колетна пратка, в която има още повече пари.

Такъв е случаят с циганската банда на Герата и Заката от Горна Оряховица, които вече са лежали в затвора за измами. Двамата рецидивисти, техен куриер и две жени са арестувани в началото на юни, след като взели 2 хил. евро от баба в Лясковец. Една от ромките се обадила на възрастната жена, представила се за нейна близка и й обяснила, че й праща колет с ценни билки, лекарства и 25 хил. евро. За целта трябвало да се свърже с куриера и да даде само 2 хил. лв.

"Възрастните хора трябва да бъдат предупреждавани веднага да казват на близките си за такива обаждания. Имаше една баба, на която й поискали няколко хиляди, уж се обаждал синът й в нужда. Той наскоро бил продал имот. Жената, без да му каже, започнала да търси парите. Преровила всички гардероби и скринове. Открила ги и ги дала на измамниците", разказаха полицаите.

На 4 юни 50-годишен мъж от Варна вдигнал служебния си телефон, а отсреща непознат му обяснил, че е доктор, който лекува сина му от ебола, и поискал 8 хил. лв. Човекът се ядосал, уговорил си среща, но извикал и полицаи, които веднага задържали мнимия медик заедно с негова съучастница.

Измамите на чужди граждани по интернет също бележат ръст, макар и мащабът им да не е толкова голям, колкото телефонните схеми.80 процента от пострадалите са турски граждани, показва анализ на МВР. Жени от България, предимно от област Разград, а напоследък и от Бургас, се свързват с тях и им обещават женитба. Мнимите булки обаче източват сметките на влюбените мераклии, като им искат пари за билети, за дрехи, за операция на роднини.

Циганки, които владеят отлично турски, са вдигнали палати от престъпния бизнес, а цели села с преобладаващо ромско население се прехранват с този вид измами. В разградското село Ясеновец например палатите на ромите по нищо не отстъпват на джебчийските родове от Игнатиево.Освен турци жертви на измамите стават и гастарбайтери в Европа. Булките имат по десетина мобилни телефона и контактуват едновременно с по няколко кандидати.

Когато усетят, че са излъгани, жертвите сигнализират в полицията и започва разследване. Често обаче мнимите булки попадат на мушката на НАП и отиват на съд за данъчни престъпления. Такъв е случаят с жителка на въпросното село Ясеновец, която в продължение на 4 години получила над 200 превода от Турция, Саудитска Арабия и други държави, и не платила и лев данъци за тях. В прокуратурата в Разград се разследва и друг случай на мнима булка, която излъгала дори норвежец. Тя се запознала с него през 2007 г. и до 2013 г. човекът ѝ изпратил общо 210 хил. лв. Нито подала декларация, нито платила дължимите върху тези суми данъци.

Чашата на търпението преляла през 2011 г., когато норвежецът й изпратил още 200 хил. норвежки крони, които са над 50 хил. лв. С парите жената трябвало да му купи апартамент във Варна, където да заживеят заедно. След като не го направила, той подал жалба в МВР. Пред разследващите циганката твърдяла, че парите, които й изпращал норвежецът, са дарение за нея и семейството й. Не знаела, че трябва да плаща данъци за тях.