Свлачище на метри от спалнята на Бойко Борисов в "Евксиноград"

Укрепват земната маса до “Слънчевото бунгало” със 100 бона

Свлачище се е активизирало на метри от спалнята на властта в резиденция "Евксиноград" на морския бряг. Природното бедствие заплашва прословутото "Слънчево бунгало", в което летуват премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев, а преди там отдъхваше и бившият държавен глава Георги Първанов. Това става ясно от отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на въпрос на соцдепутатката Корнелия Нинова за средствата, които държавата отделя за справяне с бедствията в страната и за конкретните дейности, които се извършват.

В справката се посочва, че за аварийно-възстановителни и укрепителни работи заради свляклата се земна маса в близост до "Слънчевото бунгало" са отделени 100 000 лв., пише "Монитор". Справянето с последствията от свлачището трябва да стане в спешен порядък, за да не развали това лятната почивка на властта. Вилата, в която отсядат премиерът и президентът, се намира на самия черноморски бряг в изключително живописна местност.

Заделените за възстановителните работи в резиденция "Евксиноград" 100 000 лв. са част от огромен бюджет от 42 млн. лв., които държавата е похарчила от началото на годината за справяне с бедствията, става ясно от предоставената от Бъчварова информация. Средствата са извадени на два транша от резерва за непредвидени и неотложни разходи. Най-много пари по тази линия са отишли за морските ни общини - над 10 млн. лв., като най-големите бенефициенти са Бургас и Варна. Двата града бяха застигнати от водна стихия и тази година, като най-тежко бе положението през февруари.

Местната власт в Бургас е получила 1,8 млн. лв. за възстановяване на общински имоти, училища, детски заведения, спортни обекти и улици. Още близо 2 млн. лв. са заделени и за изграждане на отводнителен канал за предотвратяване на бедствия в кварталите "Долно Езерово" и "Лозово". С 3,2 млн. лв. пък са правени корекции на дере и на коритото на река От­­ман­лийска. За близо 1 млн. лв. е направено аварийно почистване на дерета и на територията на община Варна.

Сериозни суми са заделяни и за родопските общини заради снежното бедствие през март, което откъсна от света цели села в региона. Тогава са били дадени и близо 50 000 лв. за ремонт на линейки, които аварирали в дълбоките преспи. Близо 1 млн. лв. са преведени и на община Па­­зарджик за дейности срещу свличане и рушене на дес­ния бряг на река Марица. 16 000 лв. пък са отишли за организиране и провеждане на национално ученическо състезание "Защита от пожари, бедствия и извънредни ситуации" в курортния комплекс Слънчев бряг. Заради многото разходи от началото на годината към момента размерът на средствата, които могат да бъдат заделени за справяне с бедствия, се е стопил до под 28 млн. лв., отчита Бъч­ва­рова.