Българи с хепатит В останаха без лекарство

Животът

10-06-2015, 07:35

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Доставени за България медикаменти се препродават на много по-високи цени в Германия или Франция

Над 800 българи с хепатит В останаха без животоспасяващото си лекарство тенофовир, алармираха "Труд" пациенти. "Причината е, че доставени за България количества от медикамента се препродават на много по-високи цени в Германия или Франция (това е т. нар. паралелен износ) и ние няма с какво да се лекуваме! Само че всеки ден без терапия, която е до живот, носи огромен риск, тъй като може да се развие чернодробна недостатъчност, след която настъпва смърт", разказа Силвана Лесидренска, председател на сдружението "Хепактив".

Тя е заразена с хепатит В още при раждането си. "Вирусът се предава чрез телесни течности като кръв, пот, сперма, слюнка, затова инфектирането става и чрез целувка", обясни проф. Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология. Тя потвърди, че ако препаратът не се приема, има огромен риск за живота на пациента. "Агенцията по лекарствата разпореди проверка на доставените през последните месеци количества от фирмата производител, ще проследи разпределението им по дистрибутори, разходваните и наличните количества към момента", съобщиха от МЗ за "Труд".

Окончателното решение на проблема ще настъпи, когато с предвидените от здравния министър д-р Петър Москов промени в закона за лекарствата се създаде списък с животоподдържащи медикаменти, които няма да могат да се изнасят и препродават в ЕС, ако липсват у нас. "Но това ще стане след няколко месеца.

Дотогава ще трябва да купуваме препарата от Турция, където струва 600 лв. Но колко хора могат да си го позволят и дали наистина си осигуряват качествен медикамент?!", риторично запита Лесидренска. Затова хората, които нямали пари, спирали терапията си и рискували живота си.