Приеха малката Тимшел в Руското училище

Детето ще се обучава в един от филиалите на СОУПЧЕ "Александър Пушкин", за да изкачва само две стъпала

Малката Тимшел Костадинова, която е родена с най-тежката форма на спина бифида, ще учи в Руското училище. Вчера ръководството на СОУПЧЕ "Александър Пушкин" се е събрало и е взело решение момиченцето, което е с двигателни увреждания, да бъде прието в школото. "Детето ще бъде обучавано в един от филиалите ни - бивша детска градина, която се намира в двора на училището. Там ще има да изкачва само две стъпала", поясни директорът на Руското Светлан Илиев.

Приемът на Тимшел Костадинова в СОУПЧЕ "Александър Пушкин" бе предшестван от отказ заради липса на архитектурна среда за деца с увреждания, както и заради това, че момиченцето не отговаря на изискването да живее в района на училището. Родителите на Тимшел кандидатствали в няколко училища във Варна. "В някои от тях материалната база не беше подходяща, а в други – ръководството директно ни каза, че тяхното училище не е подходящо за дете с увреждане", разказа преди дни майката на Тимшел - Славея Костадинова пред Българското национално радио (вижте тук).

Така родителите решили да се спрат на Руското училище, но заради това, че детето не живее в района и липсата на подходяща база за ученици със специлани образователни потребности Тимшел не бе приета там. Родителите пък определиха отказа за прием в Руското като дискриминация.

Вчера обаче ръководството на "Александър Пушкин" е преразгледало решението си. "Прегледахме списъците и намерихме свободно място. Едно от децата, които са приети, не се е записало", посочи директорът на училището. Той уточни, че други деца с увреждания, които са подали молби в Руското, без да отговарят на критериите, са били приети в други училища и не очаква да има недоволство от тяхна страна, заради приема на Тимшел.