Проверяват детски пояси и дюшеци, засега без забележки

Животът

09-06-2015, 12:56

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предупредителен текст трябва да има освен на опаковката и на самия продукт

Детските пояси и дюшеци трябва да имат предупредителен текст за ползване както на опаковките, така и на самите продукти, като височината на буквите трябва да е не по-малка от 3 милиметра. За това предупредиха инспектори от регионалния отдел на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, които започнаха проверки на детските надуваеми играчки в търговската мрежа.

Обект на инспекциите са пояси и дюшеци, чиито диаметър и дължина са под 1,20 м. Самият предупредителен текст трябва да съдържа информацията, че продуктът трябва да се ползва във вода, която е под ръста на детето и под надзора на възрастен човек, като трябва да е предхождан от думата  "Внимание", обясни Мариета Мухтарова, началник отдел в Главна дирекция "Назор на пазара"-Варна.

Буквите трябва да са трайно нанесени и в контрастиращ цвят. Друго важно изискване е маркировката да е поставена така, че да не е на повече от 100 милиметра от винтила, който трябва да е със запушалка, която не се отделя от него.

Големи магазини на територията на централния пазар бяха набезлязали за старт на проверките си инпекторите. Оказа се обаче, че в търговките обекти не се предлагат от въпросните детски стоки. Последва обход по малките магазинчета и сергии на пазара, на които също нямаше пояси или дюшеци. 

В крайна сметка специалистите инспектираха популярен детски магазин, отново в централната градска част, а първите проверки показаха, че стоките отговарят на изискванията. Няколкото проверени пояси съдържаха на опаковките си задължителния текст, който бе щампован и върху самите продукти. В случай, че се констатират нарушения, се предприемат наказателно-административни санкции, като крайната мярка е спиране на продажбата на въпросната стока.

От началото на годината от Регионалния отдел на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са извършили десетина проверки по други направления. Предстои да бъдат проверявани и надуваемите лодки, разкриха от отдела.