Ислямска държава воюва с българско оръжие

Новините

08-06-2015, 10:15

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С оръжието, което е било изпробвано на полигона в Анево, се водят войните в Близкия Изток

"Ислямска държава" воюва с българско оръжие. Скандалното разкритие направи експертът по национална сигурност Славчо Велков пред БНТ по повод на последния взрив в Анево, при който загина американец. Именно присъствието на чужд гражданин трябва да бъде разследвано според Велков, за да се разбере в какво качество е бил там – дали като представител на партньорска фирма или като специалист по боеприпасите. И да се уточни защо е имало и преводач.

Велков твърди, че точно с оръжието, което е било изпробвано на полигона в Анево, се водят войните в Близкия Изток. Той смята, че български фирми изнасят боеприпаси от близкото минало в тази посока. "Не е тайна, че изнасяме оръжие за този регион и по косвен или по пряк път то попада в "Ислямска държава", заяви Велков.
Експертът смята, че именно несъществуващия контрол е причина за трагичните инциденти. Контролът трябвало да се упражнява от Министерството на икономиката, МВР и Министерството на отбраната. И реторично зададе въпроса защо приходите от търговията с оръжие не отиват в ръцете на държавата, а минават през частни фирми.