Късноантичната крепост и раннохристиянската базилика край Шкорпиловци се затриха

Туризъм

07-06-2015, 12:42

Снимка:

Кадър от БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Камъните са изнесени, треви и дървета са превзели обекта, в който дори има следи от палене на огън

Късноантичната крепост и раннохристиянската базилика край варненското село Шкорпиловци се рушат от години. Те са изоставени заради липса на средства. За последно археологическите обекти са били проучвани през 70-те години на миналия век, съобщи БНТ. Крепостта и раннохристиянската базилика се намират непосредствено до един от най-красивите плажове по нашето Черноморие. Те са открити и частично проучени от братята Шкорпил в началото на 20-ти век.

"В самата крепост – квадрибурга е намерена една базилика, която е типичната за ранното християнство трикорабна базилика, но при разкопките са открити мозайки, които са документирани, но за съжаление ние не знаем в какво състояние се намира", съобщи директорът на РИМ-Варна проф. Валентин Плетньов. "Оградата е ограбена, всичко е разбито, никой не се интересува от нищо. Човек, който не обича историята, не обича и държавата си", коментира Димитър Георгиев - хотелиер от региона.

Стените на късноантичната крепост, в която се намира базиликата, са почти унищожени. Камъните са изнесени, треви и дървета са превзели обекта, в който дори има следи от палене на огън. Крепостта и базиликата са част от археологически комплекс, в който влизат още гробница и част от старобългарски вал. За него се твърди, че е вторият проучен паметник на земленото строителство по Черноморието.

"Ние поехме ангажимента общината и нашето кметство Шкорпиловци да почистим района", обяви кметът на Шкорпиловци Атанас Кателиев. Прави се всичко възможно проучванията да започнат отново и до година-две Шкорпиловци да привлича туристи не само с най-големия плаж, но и с културен туризъм.