Новият проект за стадион "Варна" готов до август

Oт конструкцията ще отпаднат "четирите впечатляващи пилона на главната структура"

Проектът за нов стадион във Варна ще бъде преработен от български екип, за да бъде свалена цената за реализацията му. След промяната, освен че ще се редуцират местата, от конструкцията ще отпаднат и "четирите впечатляващи пилона на главната структура". Пилоните, според записаното в сайта на проекта, трябваше да "създават нова забележителност в силуета на Варна" и да придадат на стадиона "уникален по рода си характер".

"В момента се извършва промяна на проекта, която трябва да мине през одобрение в общината и това ще отнеме време", каза за "Дневник" консултантът по надзора на строителството Валентин Пенчев. Той посочи, че са отпаднали тежки метални конструкции, а след това уточни, че става дума за промяна на начина, по който ще бъдат укрепени козирките на трибуните. В крайна сметка стана ясно, че ще бъде променена цялата визия на предварително обявения проект.

Според Валентин Пенчев новият проект щял да бъде готов до началото на август. След това в края на месеца или през септември трябвало да започне и същинското строителство на стадиона. Първата му фаза – груб строеж щяла да завърши не-по-рано от две години, а окончателното приключване на проекта е планирано за септември 2019 г. - т. е. десет години след предварително обявения срок.

Бъдещото съоръжение ще покрива четвърта категория на УЕФА, заяви Пенчев. Това означава, че то ще може да приема мачове от европейските футболни турнири. В момента такава възможност има единствено националният стадион "Васил Левски", и то компромисно. "Това ще е чисто футболен стадион. Той ще има всички удобства за отборите, ВИП гостите и медиите – такива са изискванията. Ще има заведения и ресторанти", каза консултантът.

Според казаното от него главен изпълнител на строителството ще бъде едноличното търговско дружество "Техно експорт импорт", което е записала в предмета си на дейност "архитектурни и инженерни дейности и технически консултации ". Главен подизпълнител е варненската компания "Планекс холдинг".