Искат колела и влакче до крайбрежните заведения

Мисия Варна

05-06-2015, 18:29

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отварят крайбрежната алея за коли

Петнадесетина се събраха на протест срещу колите по алеята

До крайбрежните заведения във Варна да се стига с велосипеди под наем или с атракционно влакче. Това предлагат протестиращи срещу движението на коли по алеята варненци, които се събраха на демонстрация пред входа на басейн "Приморски", където ден по-рано протестираха собственици и работещи в заведенията, които пък настояват за свободен достъп на автомобили.

Малко преди обявения час за днешния протест, пред басейна беше само Петър Михайлов, който беше закачил на колелото си табела с надписи "Варна диша!" и "Алея Първа без коли!". Последствие се присъедниниха още 15 души, сред които велосипедисти и семейство с малко дете.

Местните власти да взаимстват от опита на Бургас, където до заведенията се стига само пеша, посъветва Михайлов, който е живял в града. Според него тамошният бизнес е успял да привлече за клиенти хора, които предпочитат да поддържат форма, придвижвайки се пеш.

В Бургас алеята е с 200 метра по-дълга, заведенията са с три повече, а няма никакви коли, допълни Мирослав Стефанов. Той отбеляза още, че въздухът по алеята никога не е бил толкова чист колкото в дните, в които беше затворена за коли.

Не знам да има парк по света, в който да има движение на автомобили, коментира и Антония Петрова. По време на разходка по алеята тя станала свидетел как майка непрекъснато повтаря на детето си да се оглежда заради колите. Това не е нормална разходка, възмути се жената.

Протестиращите срещу колите по крайбрежната алея възнамеряват да продължат с акциите си, като планират велопоходи, блокиране на движението и други инициативи.