Двама роми от Игнатиево със запор на имущество за стотици хиляди левове

Единият от ромите е с присъда заради предлагане на подкуп на инспектор в Транспортна полиция

Двама роми от Игнатиево са със запорирано имущество отпреди няколко години. Това съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

"Във връзка с множество медийни запитвания дали жители на Игнатиево в община Аксаково са били обект на проверка от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), припомняме, че според Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество Комисията извършва проверка на всяко лице, за което е получила уведолмление от Прокуратурата, че е привлечено като обвиняем по членове от Наказателния кодекс, изрично упоменати в чл. 22 от закона", посочиха от ведомството.

Справка в регистрите на Комисията показва, че по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, обект на проверки от страна на комисията са били двама жители на Игнатиево.

През 2012 г. с решение на Варненския окръжен съд е запорирано имущество на Димо Йорданов за над 200 000 лв. То включва недвижим имот и два автомобила. За започване на процедура по отнемане на имущество КОНПИ чака осъдителна присъда срещу Йорданов, който е обвиняем да измама.

През 2011 г. Варненският окръжен съд е уважил иск на Комисията за отнемане на имущество на Георги Кирилов заради влязла в сила осъдителна присъда. От него се отнема имущество на обща стойност над 100 000 лв, което включва недвижим имот, лек автомобил и суми от продажба на имущество. Кирилов има присъда за предлагане и даване на подкуп на инспектор в Транспортна полиция – Варна.