Отварят крайбрежната алея за коли

Искат целево финансиране за проектиране до края на годината

Дейностите по обезопасяването на свлачището на Крайбрежната алея във Варна са приключили. В ранния следобед днес районът ще бъде инспектиран от комисия от специалисти, а до края на деня се очаква да бъде възстановен достъпът на автомобили през Почивка. Това съобщи за Varnautre.bg областният управител Стоян Пасев. Извършените дейности са на стойност 176 хил. лв., като се очаква разходите да бъдат покрити от Междуведомствената комисия за възстановяване след бедствия и аварии. Губернаторът е изпратил предписание до кмета Иван Портних да отмени частичното бедствено положение. До тази мярка се стигна, за да може общината да получи финансиране за дейностите по обезопасяване.

Вече е осъществен контакт с фирмата, направила проектирането за укрепването на съседния участък от ската, за което са похарчени около 28 млн. лв. "Ще искаме целево финансиране от Министерски съвет за проектирането, като ще настояваме средствата да бъдат отпуснати още тази година", каза областният управител. Целта е догодина да започне работата по укрепването на свлачището. Според експерти за целта ще са нужни поне 15 млн. лв.

Скатът под Станчовата алея се срути в началото на май. Малко по-късно се активизира и второ свлачище на около 50 метра източно от първото. Според експертите свличането на земни маси се дължи основно на подпочвени води. Поради липса на финансиране местните власти предприеха временни мерки, изразяващи се в изсичането на короните на опасно надвинали дървета и поствяне на бетонни блокчета с височина 1,20 м.

Станчовата алея бе затворена за пешеходци, като забраната ще остане в сила през целия летен сезон. След пускането на колите през сп. Почивка ще бъде затворен достъпът през басейн "Приморски". Именно за по-бързо възстановяване на движението настояваха собственици на заведения на крайбрежната алея, които вчера дори излязоха на протест, след като преди време отложиха планирана протестна демонстрация.