Националите ни по борба се готвят усилено за Европейски игри в Спортпалас

Спорт

03-06-2015, 15:34

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев проверява отбора ни по борба за Баку

Спортнят министър Красен Кралев очаква отлично представяне в Баку

Националният ни тим по борба - класически стил се подготвя за предстоящите първи Европейски игри в Спортпалас от началото на седмицата. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети лагера на националите, които се подготвят под погледа на старши треньора – трикратният олимпийски шампион Армен Назарян. До края на лагера в националната спортна база ще стане ясна и групата за Баку. 

"Тук са двамата най-добри български състезатели в класическия стил в момента – Иво Ангелов и Александър Костадинов. За съжаление са в една категория и само един може да участва на Европейските игри в Баку. И двамата са в отлична форма и в такъв момент е много трудно да направиш избор. Но вярвам, че в тази категория ще имаме златен медал. Заедно с премиера планираме при посещението си в Баку да гледаме схватките в класическата борба. Радвам се, че те са избрали тази база за подготовка и виждам, че са доволни от условията. Свободният стил е на Камчия, жените са в Самоков, така че подготовката върви на пълни обороти", заяви Кралев.

Решението на Българската федерация по борба е в категория до 59 кг. класически стил в Баку да участва Александър Костадинов.

Министърът сподели и очакванията си от Първите европейски игри.

"Игрите в Баку са експериментални и се провеждат за пръв път. За борбата и джудото обаче са с ранг на Европейско първенство. Има спортове, в които държавите ще бъдат представени от най-силните си състезатели. Има и такива, в които ще вземат участие младежките формации. И трети спортове, които са неолимпийски. Аз се надявам този експеримент да бъде успешен и Игрите да станат традиционни. Защото при този динамичен начин на живот, ще бъде запълнена една празнота в 4-годишния олимпийски цикъл, коментира Кралев. - Това за нас е един шанс да проверим какво е състоянието ни преди Олимпиадата в Рио де Жанейро. Борбата имат световно първенство през есента в САЩ, така че за тях това е една отлична възможност да премерят сили с много силни противници, за да са готови за шампионата на планетата. Няма нито да отдаваме голямо значение, ако спечелим много медали, нито да правим трагедии, ако не спечелим. Важното е всичките ни спортисти да се върнат здрави. Приемаме тези игри като част от подготовката ни за Олимпиадата в Рио."
След като изгледа тренировката на борците, Красен Кралев направи оперативка с новото ръководство на "Спортпалас".
"Търсим чрез всички възможни пазарни механизми постъпления в базите си. Разбира се, подготовката на спортистите и настаняването на спортни клубове и национални отбори тук е приоритетно, но всички свободни мощности трябва да се предлагат на свободния пазар. Базите са на самоиздръжка и не можем да си позволим да имаме свободни легла", заяви още Кралев.

Той коментира и казуса с бившия вече управител на "Спортпалас" Мирослав Коларов, който половин година беше в перманентен болничен.

"Той напусна, обяви министърът. - Вероятно ще избере друга кариера. Официално има ново ръководство в лицето на Иво Артименко и заместника му Петър Петров. Екип, който е избран от нас. Мениджмънтът е добър и аз съм категоричен, че при всички случаи резултатите ще бъдат по-добри и базата ще бъде управлявана много по-добре отколкото до момента", завърши Кралев.