Санирането безплатно до края на 2016 г.

Мисия Варна

03-06-2015, 07:25

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пишат нов вариант на Закона за етажната собственост

Безплатното саниране с пари от хазната или по европрограмите ще продължи до края на 2016 г. Това стана ясно от изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конференция за енергийна ефективност, организирана от посолството на Франция. Тя отбеляза още, че в бъдеще поетапно ще се въвежда съфинансирането от домакинствата на енергийното обновяване на домовете им.

"Поне с още 2 години ще бъде удължен срокът за техническите паспорти на жилищните сгради", съобщи още Павлова. "Целта на отлагането е да се види кои сгради ще преминат за одобрение по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и ще получат паспортите безплатно. След тези 2 години ще се направи разбор. Конкретни параметри по този въпрос ще се обсъдят в края на декември", поясни Павлова.

През ноември бе предложено с една година да се удължат сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията им, като за тези от първа, втора и трета категория сроковете са до 31 декември 2015 г., от четвърта категория - до 31 декември 2017 г., и от пета категория - до 31 декември 2019 г. Техническите паспорти установяват състоянието на сградите, тяхната степен на безопасност при експлоатацията им и нивото на енергийната им ефективност. Министър Лиляна Павлова поясни, че засега не се предвиждат санкции на сгради, които не са енергийно ефективни.

Според министъра след като бъде покрит добър процент от сградния фонд като конструктивна устойчивост и енергийна ефективност, не би следвало да е възможно частичното саниране, което е и въпрос на нормативна уредба и от местните власти. Затова според Павлова е нужно засилване на контрола от страна на общините как изглеждат сградите и се остъкляват балконите, как се правят вътрешните и външните преустройства в кооперациите.

Лиляна Павлова информира още, че се формира междуведомствена работна група от експерти на регионалното министерство и това на енергетиката, която ще подготви дългосрочна програма за инвестиции в подобряване на енергийната ефективност на всички видове сгради. Целта е през 2016 г. да има първи проект на документа. Министърът обяви и за готовността на МРРБ с първи вариант на промени в Закона за управление на етажната собственост. Очаква се той да бъде обявен в средата на този месец.

Работата по първите блокове по националната програма за саниране на панелките ще тръгне през юни в Благоевград, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. Тя изрази надежда първите сгради, обновени по програмата, да бъдат готови до есента.

Според нея й 1004 блока имат вече договор с Българската банка за развитие за финансиране на санирането. Павлова обаче съобщи за лоши практики в две-три общини, където се нарушават правилата на програмата. По думите й в Сопот има обявена процедура за около 16 млн. лева за всички сгради, като целта е цялото проектиране и строителството да се възложи на една фирма. "Въпросните общини вече са уведомени от МРРБ, че ако не прекратят процедурите, няма да бъдат финансирани по програмата и разходите им няма да им бъдат признати", заяви Лиляна Павлова.

По програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради, финансирана с евросредства, министърът напомни, че имаше две години забавяне. "Към момента процесът е ускорен и 106 сгради се проектират. Очакваме преди есента да бъдат възложени още около 50-60 за проектиране. Целта е до края на годината да бъдат проектирани и направени около 180 сгради. Зависими сме много от работата на проектантите. Качеството им е много лошо. Това може да е причината да не спазим срока за довършването им", предупреди Павлова.