Потвърдиха ареста на обвиняем за отвличане на чужденец

Крими

02-06-2015, 15:12

Снимка:

Varnautre.bg (архив)

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненец бе осъден условно за използване на фалшива шофьорска книжка

Варненският апелативен съд потвърди ареста на Манол Неделчев, разследван заедно с Галин Георгиев за отвличане и грабеж на чужденец. 25-годишният мъж бе задържан под стража от Варненския окръжен съд миналата седмица.Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на РУП Девня, затова, че на 17 май тази година в близост до курорта "Златни пясъци", в съучастие с Галин Георгиев отвлекли Алберт Зол., гражданин на Люксембург. В района на Варна, Девня и Шумен те ограбили със сила, заплахи и принуда чужденеца, като му отнели iPhone, близо 1000 лева, портмоне с банкови карти, златни накити и лични вещи. Галин е в ареста от 22 май тази година с определение на ВОС.

И за апелативната инстанция няма колебания относно наличието на обосновано предположение, че Манол е автор на престъпните деяния, извършени в съучастие с другия обвиняем. Съдът намира, че това е усложнена престъпна дейност, извършвана продължително време. Законът предвижда тежки наказания - за отвличане - от 7 до 15 години затвор, за грабеж - от 3 до 10 години и за кражба от 1 до 10 години "лишаване от свобода". Чистото съдебно минало на Манол не мотивира втората съдебна инстанция да измени мярката му за неотклонение.

Младият мъж заяви пред съда, че получил заплахи за живота си от втория обвиняем Галин Георгиев и представи чрез своя адвокат доказателства за наложителна медицинска интервенция. Съдът прие, че има реална опасност ако е на свобода Неделчев да се укрие от наказателно преследване, а единствено съдебно-медицинска експертиза може да установи дали здравето му позволява да пребивава в ареста. Определението на Варненския апелативен съд, с което е потвърден арестът на Манол Неделчев, разследван с друго лице за отвличане на чужденец, грабеж и кражба на пари и вещи е окончателно.

Междувременно Районният съд наложи условна присъда на 32-годишен варненец за ползване на фалшиво италианско национално свидетелство за управление на моторно превозно средство. Деянието е извършено на 11 февруари миналата година. На тази дата подсъдимият, който нямал завършено основно образование, представил пред служител на сектор „Пътна полиция“ - Варна фалшивата шофьорска книжка на негово име по италиански образец, с намерение да подаде документи за българско свидетелство за правоуправление. Тогава се установява, че ползвания от него документ не е истински.

32-годишният мъж е с чисто съдебно минало. Пред съда той призна, че съзнателно се е ползвал от неистинския официален документ, като от него за самото му съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Той е осъден на три месеца лишаване от свобода, отложени с три години изпитателен срок. Трябва да заплати и направените по делото разноски. Вещественото доказателство по делото – неистинската италианска шофьорска книжка се предава за унищожаване.