Обвиняем за парични престъпления сменя дома си с ареста

Крими

02-06-2015, 13:46

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мъжът е хванат с пластики за преправяне на банкови карти и кокаин

Варненският апелативен съд потвърди ареста на 31-годишния Любомир Пантелеев от силистренското село Айдемир, който е разследван за престъпление против паричната и кредитна система и за притежание на кокаин. Втората съдебна инстанция отмени определение на Окръжния съд в дунавския град, с което мярката на Пантелеев бе изменена от "задържане под стража" в "домашен арест".

Мъжът бе привлечен като обвиняем в началото на март тази година заедно с 33-годишния си брат Стефан Пантелеев. След анализирана оперативна информация, органите на реда предприели действия по проверка на автомобила, управляван от братята. Там открили 22 бели пластики, предназначени за преправяне на банкови карти. В дома им открили компютърна конфигурация и множество електронни компоненти, които служат за същите цели – подправка на платежни инструменти. Полицаите иззели от автомобила и 18,5 грама кокаин.

Втората съдебна инстанция потвърди извода, че събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават по безспорен начин предположението за авторството на деянията, за които Любомир е привлечен като обвиняем в съизвършителство със своя брат Стефан. В същото време обаче, въззивният съд не споделя заключенията на първата съдебна инстанция, според които няма опасност по-малкият брат да извърши друго престъпление, а времето, през което бил в ареста вече изиграло превантивната си роля.

Варненският апелативен съд намира, че за високата обществена опасност на двете престъпни деяния по-адекватна и законосъобразна ще бъде постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража". Обстоятелството, че брат му Стефан търпи "домашен арест" и Любомир би обитавал същия адрес ако е със същата мярка за принуда е по-скоро фактор, който може да попречи за разкриването на обективната истина, счита съдът. Определението не подлежи на обжалване.