Варненската полиция след за сигнала за подкупи от джебчийки: Няма нищо компрометиращо

Не последва никаква реакция от страна на служителите на реда

"Полицията в морските ни градове и села паразитира върху престъпността". Това заяви в ефира на "Здравей, България" експертът по сигурността и бивш главен секретар на МВР проф. Николай Радулов. Коментарът му бе по повод репортажи на Вероника Димитрова, които показват какъв могъщ "бизнес" е джебчийството във варненските молове, развъртан от клановете в Игнатиево. Камерата на сутрешния блок на Нова засне разказите на две жени, чиято "професия" от години е кражбата на портфейли от чантите на посетителите на големите магазини. Това, оказва се, е доста доходоносна дейност и доказателство са луксозните коли и палатите за милиони, в които живеят джебчии от Игнатиево.

Те самите споделиха, че подкупват охраната на моловете и дори полицаи, за да прикриват извършените престъпления. По документи същите тези хора са социално слаби и получават помощи от държавата. Когато екипът на "Здравей, България" отнася в полицията заснетите със скрита камера самопризнания на две от най-известните в района джебчийки, не последва никаква реакция от страна на униформените. Те казаха само, че не могат да коментират подобни кадри и че в думите на крадлите "няма нищо компрометиращо".

За срещата си с варненската полиция репортерът на Нова заяви: "Те се държаха много грозно. Спестила съм някои неща, за да не ги излагам. Казаха, че това е за отдел "Вътрешна сигурност". Шефът на Трето РПУ искаше да му задавам само въпроси за данните по статистиката". В знак на протест един от служителите на Трето РУП дори напусна срещата, преди да е приключило интервюто". 

"Русата жена, Евгения, толкова години "работи" в мола и я познават и полицаите, и охраната. Няколко оперативни работници са ходили да взимат дисковете и да изчистват записите. Много е ограничен кръгът", заяви Вероника Димитрова.

"От 15 години има проблеми във варненската полиция. Джебчийството и проституцията през лятото по морето не могат да съществуват без протекцията на полицията", категоричен бе проф. Радулов. Адвокатът Николай Хаджигенов пък добави, че "всяка престъпност у нас се развива чудесно, благодарение на действията на МВР".

"Няма престъпност, която да не се прикрива от полицията. Дали ще е джебчийство или наркотици, по веригата са страшно много хора. И какво да кажем – единственото, с което се пребори полицията през последните години, е анорексията", заяви в студиото адвокат Николай Хаджигенов.

Експертът по националната сигурност Николай Радулов го подкрепи и заяви, че полицията отдавна се е сляла с престъпността и вероятно нищо в момента не е в състояние да разбие този "съюз".

Реакция на полицията вижте във видеото: