Здравните власти: Морската вода е чиста

Животът

02-06-2015, 09:01

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Морето при Варна – годно за къпане

Морската вода на градските плажове във Варна и близките курорти е подходяща за къпане. В нея не са открити опасни за здравето замърсители. Това показват пробите, взети от Регионалната здравна инспекция преди началото на активния сезон, информира БНТ.

Доказателство,че морската вода е годна за къпане и безопасна за човешкото здраве са резултатите от взетите проби от 23 пункта по варненското крайбрежие.

"Резултатите са добри. От всички 23 пункта, като това означава от пречиствателна станция "Златни"- Панорама, до Бяла, бившия къмпинг "Луна", коментира д-р Веселина Божинова, главен инспектор в РЗИ–Варна.

Специалистите вземат проби два пъти месечно през целия сезон, а на местата с променливи резултати – по три. Притесненията тази година дойдоха от факта, че в доклад на Европейската агенция за околната среда като опасно замърсени фигурираха три български плажа, два от които по северното крайбрежие – Офицерският плаж във Врана и "Панорама" в курорта "Златни пясъци".

"Миналата година на офицерския плаж още първите проби не бяха добри, така че това е все пак добър сигнал до момента. А що се отнася до Златни пясъци- с дълбокото заустване, поне миналата година нещата бяха добри", каза още Божинова.

И на двете места замърсявания се получават обикновено след дъжд, тъй като дъждовна канализация или липсва, или не е достатъчна. Инспекторите уверяват, че тази година започваме сезона с чисти и безопасни крайбрежни води. Дали ще останат такива – ще си проличи след първия дъжд,информира още БНТ.