9 медала за бойците на Десант от държавното по ММА

4 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медали завоюва варненският клуб

Спортен клуб "Десант" затвърди водещата си позиция в аматьорския ММА, след като на завършилото в събота във Враца държавно първенство по ММА за всички възрастови групи спечели 4 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медали. Тези класирания му отредиха и купата за отборен шампион на България.

Състезанието във Враца предложи над 130 срещи на две игрални полета, а двубоите в клетката стартираха с най-многобройната категория "до 77 кг." при мъжете, в която състезателят на "Десант" Йово Николов, който досега печели във всички турнири на федерацията, бе безапелационен в четирите си срещи и се окичи със златото. Съотборникът му Иван Гроздев напредна в другия поток и се изкачи втори. Трети се класира друг представител на "Десант" - Мартин Евстатиев, за да затвърди за пореден път "до 77 кг." като "варненска категория". В по-долната, "до 70 кг.", отново наблюдавахме "десантски" финал, след като Фердун Османов и Антонио Григоров разчистиха потоците си и трябваше да определят държавния шампион помежду си. Със златото се окичи Ферди, който за пореден път победи всичките си противници в първи рунд. За последната половин година той има изиграни дванадесет аматьорски срещи, от които единадесет е приключил в първи рунд и само една във втори. Цялостното му представяне му извоюва и повиквателна за националния отбор за световното в Лас Вегас, САЩ, през месец юли. Категория "до 84 кг." отново бе "затворена" от бойците на "Десант" след като Светослав Пехливанов и Жулиян Желев се срещнаха на финала след тежки, но заслужени победи в полуфиналните си срещи. Шампион стана Жулиян, който по пътя си към златото отстрани шампиона от турнира в Горна Оряховица, състезател на силния отбор на "Би риъл", Сандански. В категория "до 93 кг." Валери Атанасов загуби финала си срещу представител на "Аргус ММА", Казанлък, и остана втори в крайното класиране. В следващата категория, "до 120 кг.", Даниел Гълъбаров приключи на финала състезателя на пловдивския "КА-2" и донесе нова титла за клуба.
Състезанието бе квалификация за национален отбор и трима състезатели на "Десант" (Фердун Османов, Йово Николов и Даниел Гълъбаров) получиха доверието на ръководството на федерацията, за да се присъединят към лагера на националния отбор, който ще се проведе през месец юни, и да представят страната на световното първенство по ММА в Лас Вегас, САЩ, през следващия месец.

Николай Добруджански, председател на "Десант" заяви: "Получи се много силно първенство, ние бяхме концентрирани в надпреварата при мъжете, която дава право на участие на световното, но и в долните възрастови групи се проведоха много оспорвани срещи. Организацията на състезанието бе перфектна, за което благодарим на БФММА и нейния президент г-н Станислав Недков. Момчетата се справиха чудесно и изпълниха моите и на треньора Димитър Димитров указания преди и по време на двубоите. Всяко следващо състезание на федерацията става по-силно, тъй като много нови отбори от цялата страна се присъединяват към нея и изкарват качествени състезатели. Оттук нататък ни предстои лагер-сбор на националния отбор, след това е световното в САЩ. Децата ни ще участват на световните джудо-игри в Пазарджик на 13 юни, тъй че поне до средата на юли не се очертава да намаляме темпото".