Джебчийки от моловете във Варна подкупвали охрана и полиция (видео)

НАП започва проверка на палатите в Игнатиево

Джебчии, "работещи" в моловете на Варна, живеят в къщи за стотици хиляди лева и карат скъпи коли, докато на хартия се водят социално слаби и получават помощи от държавата. Това става възможно, по думите им, като си плащат подкупи на охранителни фирми и на полицията, показва ново разследване на Нова ТВ.

Оказва се, че предишната охранителна фирма на Гранд мол Варна, служители на която пребиха до смърт човек през март, е получавала пари, за да си затваря очите за джебчиите. След като фирмата е сменена, управителят на новата фирма започва да "създава проблеми" на пъргавите пръсти. Така репортерът на Нова ТВ Вероника Димитрова успява да тръгне по следите на крадците. Тя се среща с две джебчийки – Евгения и Мария, като се представя за служителка на новата охранителна фирма, която ще съдейства за смекчаване на отношението на шефа.
"При нас в занаята нон-стоп се изкарват пари, няма спиране. Зависи, може и 1000 лв. да изкарваш, може и 500, може и 1500 лв.

Аз от 10 години само по моловете съм – Варна мол, Гранд мол", споделя Евгения. "В добри за тях дни, в кавички, могат да стигнат до десетки хиляди евро", казва Георги Алексиев, управител на настоящата охранителна фирма на мола. Той признава, че джебчиите са опитвали да подкупят служител на фирмата с 10 хил. лв. на месец, "за да бъдат допускани на територията на мола".

Евгения и Мария спокойно и през смях разказват пред Вероника Димитрова как следват туристите, обличат се с тях и се смесват с групата, как крадат дори от тоалетната и че най-много пари има у израелците.

Ако пък се случи запис с кражбите им да попадне в полицията, Евгения имала "много сигурен човек", който директно премахва получените дискове. Парите, които плащат на полицията, по думите ѝ, са според случая – 300, 400, 500 лв.
Васил, мъжът на Евгения, обяснява колко е неизгодно. "Дават се много пари. В полицията много пари се дават – даваш на дознателя, даваш на шефа им, дознателят взима 2000 лв., само да махне един диск. Направо ни дерат кожите. Даваме си от джоба понякога".

Джебчиите живеят в Игнатиево – градче до Варна, в което на хартия живеят социално слаби. На практика обаче там са издигнати палати, показва още разследването. Вероника Димитрова успява дори да влезе в някои от къщите – по думите ѝ е била допусната там, защото джебчиите са гледали на нея като на човек, от когото ще изкарат пари. Продължението с реакцията на полицията във Варна Нова ТВ ще излъчи утре. От НАП обаче започват проверка на собствениците на палатите в Игнатиево.