Румънци купуват черешите ни

Малки бусове на съседите изкупуват плодовете вместо руски тирове

Румънци с малки бусчета се опитват да договорят евтини череши от България. За съжаление това няма как да компенсира руския пазар, за който товарехме с тирове. Това обяви пред "Стандарт" Драгомир Димитров, който притежава най-много засети площи с череши в Сливенско. Румънците пристигнаха първо в Пловдивско, където черешите излизат около седмица преди нашите. За съжаление те предлагат много ниска цена - 50-60 евроцента за килограм, което е смешно, обясни агробизнесменът. Само за сравнение цените за износ в Русия бяха 3-4 пъти по-големи, а изкупуването ставаше с тирове. На всичкото отгоре румънците са полулегални.

Те не издават никакви документи и товарят предимно привечер, за да изнесат стоката нощем. Истината е, че българският пазар се нуждае от износ, защото продукцията е много, заяви Драгомир Димитров. В Румъния черешите се изкупуват като пресен плод. В същото време тази година за Русия няма да отпътува нито един български тир с череши. В крайна сметка ще се облажат най-много преработвателите, които изкупуват за италианската бонбонена индустрия. Но те ще дадат много ниски цени, счита бизнесменът. Миналата година той е успял да изнесе само един тир с череши за Русия. Големият проблем в България е, че няма истински преработвателни предприятия, които да изкупуват продукцията. Цената на черешите в Кюстендилско ще бъде още по-ниска, прогнозират специалистите. В момента килограм череши на общинския пазар в Сливен може да се намери на цена между 1,00 и 1,50 лева. Това е така, защото регионът има много череши, чиято изкупна кампания по традиция започва в началото на юни. Общината вече е издала разрешителни за изкупвателните пунктове, където да се извършва покупко-продажбата. Все още обаче не се знае каква ще бъде изкупната цена за килограм.

Зеленчуците поевтиняха

Поевтиняване на голяма част от плодовете и зеленчуците през май отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Салатата на трапезата вече е значително по-евтина. Краставиците поевтиняват с 40%, зелените салати - с 48 на сто, а репичките - с 26%. Цените на българските оранжерийни домати са се понижили с 11 на сто спрямо стойността си през април, а на вносните - с 25.7%. През май поскъпват лимоните с 25.8 на сто и ябълките - с 14.3 на сто. В сравнение със същия месец на миналата година има поевтиняване само на картофите с 20.6 на сто и на репичките - с 5.6 на сто, посочват още от ДКСБТ. В същото време зеленчуците и част от плодовете са по-скъпи в сравнение с миналата година. Ръст на годишна база има при доматите (30-40%), краставиците (6%), ябълките (9.4%), бананите (13.2%) и лимоните (13.7%).