"Моряците" се покриват със слава, другото няма значение

Трети опит на Черно море да вдигне Купата на България

Тази вечер от 20 часа на стадион "Лазур" в Бургас Черно море ще играе така, че феновете на "моряците" да се гордеят. Финалът за Купата на България е мачът, който крепеше варненци през сезон 2014/15. "Зелено-белите" платиха за грешките си, допуснати в началото на кампанията и въпреки напъните им в началото на календарната годината останаха във Втората шестица на А група. Така срещите им в шампионата от средата на месец март бяха за здраве. Черно море крачеше напред в турнирната надпревара заедно с приятелските мачове, които успоредно играеше в първенството.

Днес "моряците" могат да се покрият със слава и нищо друго няма значение. Един срещу друг се изправят треньорите Стойчо Стоев и Никола Спасов. И двамата не започнаха първенството начело на тимовете си. Двамата минават за специалисти, които харесват атрактивния футбол.

Треньорът на Черно море Никола Спасов бе засипан с проблеми преди двубоя и включи едва двама защитници в групата за мача - Миха­ил Венков и Живко Атанасов (любопитното е, че варненци тръгнаха за Бургас с три­ма вратари - Чанович, Китанов и Николов). Аут поради контузии са Мамуту Кулибали, Слави Сталев и Стефан Станчев, а капитанът на отбора този сезон Кирил Котев бе освободен. Заради това ще се наложи дефанзивният халф Тодор Паланков да играе в центъра на отбрана­та. Стенио най-вероятно ще е десен бек, а опция за поста е и Даниел Георгиев. В халфовата линия ще са Марк Клок, Марчин Буркхард и Себастиян Ернандес. По дясно­то крило се очаква да атаку­ва Бакари, по лявото Курьор, а централен нападател да е Вилян Бижев.

Извън титулярите ще са и Иван Коконов и Георги Божилов. Причината е, че след този мач двамата ще напуснат Черно море, защото не попадат в сметките на Никола Спасов за след­ващия сезон.

Стоев няма много дилеми около състава. Сините до последно ще стискат палци Роман Прохазка да е на ли­ния. Той лекуваше контузия в бедрото и проведе една-единствена нормална тре­нировка преди снощната на "Лазур". Словакът обаче е обявил пред отбора, че ще играе каквото и да му стру­ва това, и е заявил на треньора Стойчо Стоев, че може да разчита на него. В случай че Роман не получи разрешение от лекарския щаб, като десен бек ще за­почне Александър Александ­ров. Любопитното е, че до зимата той бе играч на Черно море. Карето в защита ще се допълва от Борислав Стойчев, Аймен Белаид и Ве­селин Минев. В центъра на терена ще действат Мигел Бедоя и Владимир Гаджев, а пред тях ще е Антонио Аниете. Именно с представяне­то на последния са свързани надеждите на сините фенове за купа. Въпросителна пред треньора на Левски е кой да бъде дясно крило, но шансовете на Божидар Краев да започне са по-големи пред тези на Луис Педро. Вляво ще е Абди, а на върха на атаката Домовчийски.

Левски – Черно море
20, часа, "Лазур", Бургас

Вероятни състави:

Левски: Йоргачевич – Прохазка, Стойчев, Белаид, В. Минев, Гаджев, Бедоя, Краев, Абди, Аниете, Домовчийски
Треньор: Стойчо Стоев

Черно море: Чанович – Стенио, Паланков, Ж. Атанасов, Венков, Клок, Буркхард, Бакари, Ернандес, Курьор, Бижев
Треньор: Никола Спасов

Съдия: Ивайло Стоянов