Исторически избор във Варна на църковен глава на арменците

Животът

30-05-2015, 09:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Започна изслушването за нов Архиерей

Процедура по голямото изслушване на тримата претенденти за нов Архиерей на Арменската апостолическа православна цървва в България започва днес. Самият избор ще се състои на 20-и юни във Варна. Той е исторически, защото новият църковен глава на ААПЦ в България ще бъде първият избран от вярващите след десетилетия служба на архиепископ Дираир Мардикян, починал внезапно преди пет години, и служебното назначеният след него архимадрит Абкар Овакимян.

Църковният събор ще се състои на 20-и юни 2015 г. във Варна – по всички правила на църковния канон и пряко от християнска общност чрез демократично излъчени делегати от цялата страна. Представителите на арменската православна общност ще имат отговорната задача да изберат най-достойния кандидат , който да стане духовен водач на енорияшите от Арменската апостолическа православна църква в България.

Осъзнавайки огромната отговорност, която представлява демократичният избор на нов Архиерей, Епархийският съвет на ААПЦ подготви програма, която да даде възможност на всеки мирянин да се срещнe и да чуе намеренията на кандидатите.

За целта има създаден график, по който претендентите за архиерейския пост – Архимандрит Исахак Похосян (със светско име Тигран Багумян) , Архимандрит Закария Бахумян (със светско име Армен Авагян) и Архимандрит Нарег Авагян (със светско име Андраник Погосян) ще представят вижданията си за работата и развитието на Арменската апостолическа православна църква в България и утвърждаването й като естествено средище за съхранението на вярата и традициите. Датите за срещи на вярващите с кандидатите за техен духовен водач са предварително оповестени на територията на цялата страна – във всяко църковно настоятелство, по места.

Срещите на претендентите за поста Архиерей на ААПЦ в България започват на 30-и май, събота, и ще приключат в деня преди Събора на 19-и юни 2015 г. На 20-и юни излъчените делегати ще трябва да проявят мъдрост и далновидност и след проведените срещи и консултации с енориашите, които представляват, да дадат гласа си за най-достойния водач на ААПЦ в България. Историческият събор ще се проведе в църковния храм "Св. Саркис" във Варна.

На най-висшият форум на ААПЦ ще бъде поканени висши представители на светската и духовна власт на общинско и държавно ниво. Заявено е и присъствие и на архиепископ от Първопрестолния Ечмиадзин. Преди решаващия вот на делегатите, всеки от кандидатите за Архиерей ще има възможност в рамките на до 30 минути да развие пред делегатите концепцията си за съхраняване ключовата роля на ААПЦ в България и укрепването й

След приключването на работата на Църковно–народния събор е предвидено Епархийският съвет да организира първа светска изява на новоизбрания Архиерей с участието на представители на местната и държавната власт, както и на миряни, проявяващи повишен интерес към новоизбрания Архиерей.