Черно море във втория кръг на ЛЕ при триумф с Купата

Спорт

29-05-2015, 12:22

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Левски ще са поставени, докато "моряците" - не

Българският представител в Лига Европа, спечелил квота през турнира за Купата на България, ще започне участието си директно от втория предварителен кръг на турнира. Досега се знаеше, че един измежду Левски и Черно море ще стартира още от първия предварителене кръг на втората по сила надпревара, заедно с другите два български участника, излъчени от първенството.

Промяната стана факт, благодарение на новия регламент в евротурнирите, осигуряващ на носителя на трофея в Лига Европа, в случая Севиля, място направо в групите на Шампионската лига в изданието 2015/16 година.

Четири страни се облагодетелстват от този факт и пласират по един отбор директно на по-преден етап от надпреварата. За щастие сред тях е и България, която е на 25-а позиция в ранглистата. Нашият представител намира място направо във втория предварителен кръг, както и отбор от Швеция /на 24-о място/.

Представителят на 13-ия Швейцария отива направо в групите на Лига Европа, а този на 18-ия Кипър се изкачва в третия предварителен кръг.

Същевременно, ако Черно море спечели Купата на България, няма да бъде сред поставените във втория предарителен кръг на ЛЕ, тъй като коефициентът на „моряците“ е този на България 3,350 /324-о място/ и е недостатъчен за присъствие сред поставените.

Другите два български участника в Лига Европа на 99,99% ще бъдат Литекс и Берое, тъй като Локомотив Сф и ЦСКА не получават лиценз за Европа, но Апелативната комисия отложи обявяването на тази новина за понеделник, 1 юни.

Ловчанлии /коефициент 6,850/ и старозагорци /коефициент 4,850/ ще започнат участието си от първия предварителен кръг на турнира, като ще бъдат поставени при жребия на 22 юни.

В първия кръг техните съперници ще бъдат предимно скромни тимове от страни като Гибралтар, Уелс, Малта, Люксембург, Лихтенщайн, Грузия, Армения и т.н.

Най-неприятните варианти на този етап за Литекс и Берое са унгарските Ференцварош и МТК, сръбският Чукарички и словенският Целие, евентуално – съперници от Финландия или Исландия.

При преодоляване на този етап във втория кръг Литекс би бил поставен, а Берое – не.

Ето част от евентуалните съперници за Литекс и Левски:

Ботошани /Рум/, Шамрок Роувърс /Ирл/, Дюделанж /Люкс/, Интер Баку /Азе/, Лийнфилд /И.Ирл/, Валета /Мал/, Диферданж /Люкс/, представител на Хърватия, Работнички /Мак/, Апоел Беер Шева /Изр/, Торпедо Жодино /Блрс/, Абърдийн /Шот/, Дачия /Мол/, Копер /Словн/, Сейнт Патрикс /Ирл/, Бейтар /Изр/, представител на Босна, Торшавн /Фар о-ви/, Будучност /Ч гора/, Биркиркара /Мал/, представител на Шотландия, Домжале /Словн/, Вадуц /Лих/.

Към този списък ще се присъединят още неизвестни засега отбори, а повечето от гореизброените трябва преди това да са преодолели и първи кръг.

Ето част от евентуалните съперници на Берое и Черно море:

Копенхаген /Дан/, Уест Хем /Анг/, Шериф /Мол/, Риека /Хър/, Розенборг /Нор/, Елфсборг /Шв/, Хайдук /Хър/, Аполон /Кип/, Омония /Кип/, представител на Гърция, представител на Швейцария, Астра /Рум/, Динамо Минск /Блрс/, Слован /Словк/, АИК /Шв/, Нефтчи /Азе/, Жилина /Словк/, Актобе /Каз/, Го Ахед Ийгълс /Хол/, Цървена звезда /Сър/, Дебрецен /Унг/, Брьондби /Дан/, представител на Белгия, представител на Грузия, представител на Турция.

Към този списък ще се присъединят още неизвестни засега отбори, а повечето от гореизброените трябва преди това да са преодолели и първи кръг.

Финалът за Купата на България между Левски и Черно море е в Бургас на 30-и май от 20 часа, пише Gong.bg.