Футболистите на Левски по-скъпи с 3 млн. от тези на Черно море

Симеон Райков пък е най-високо оцененият българин при варненци - 550 000 евро

Максимата, че парите не играят във футбола, може би не е толкова реална в наши дни, особено когато става въпрос за най-комерсиалния турнир Шампионска лига.

Там изненадите са рядкост и големите фаворити, които дават големи пари за нови играчи, често стигат поне до фазата на елиминаци-ите. В България радостното е, че всички клубове (с едно изключение) са горе-долу на едно дередже на трансферния пазар.

От там логично и цените на отборите са близки. Колко голяма обаче е разликата между финалистите в турнира за Купата на България „Левски" и „Черно море”? Точно 3,050 милиона евро. Толкова по-скъпи са футболистите на Стойчо Стоев от тези на Никола Спасов.

Според авторитетния сайт Транфермаркт цената на левскарите е точно 10 милиона евро. Моряците пък са оценени на 6,950 милиона в европейската валута. Разбира се, това е общата стойност на 11 -те титуляри и 7-те резерви на двата отбора.

Интересна подробност обаче е, че титулярният състав, който се очаква Стойчо Стоев да пусне утре на „Лазур", е само със 700 хиляди евро по-евтин от цялата група, която Никола Спасов ще вземе за сблъсъка край морето. Владо Гаджев и останалите „сини" титуляри са оценени на 6,250 млн. евро. Във финала най-скъпият футболист ще остане на пейката.

Това е вратарят на „Левски" Пламен Илиев, когото Transfermarkt оценява на 1,250 млн. евро. Сърбинът Боян Йоргачевич е със 750 бона по-евтин, но това не пречи на Стоев да заложи на него. Оценяваният на точно 1 млн. в европейска валута Владимир Гаджев пък ще е най-скъпият играч на терена.

Никой от футболистите на „Черно море" пък не прескача границата от един милион. Най-близо до нея е колумбиецът Себастиан Ернандес, който играе на „Тича" като преотстъпен от „Лудогорец". Неговата цена е 850 хиляди евро.

Вторият най-скъп варненски футболист е Стенио дос Сантос, който струва 750 хиляди евро. Симеон Райков пък е най-високо оцененият българин при варненци - 550 хиляди евро. Всичко това обаче са просто цифри, които няма да имат никакво значение в утрешния финал.