Съмнения в търг за 48,6 млн. лв. за лекарства

Животът

29-05-2015, 07:35

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обявиха поръчка за медикаменти за двойно по-голяма сума

Специализираната болница по онкология в София е обявила обществена поръчка за лекарства за една година напред за 48,6 млн. лв. без ДДС. А през 2014-а за всички болнични грижи и за онкомедикаменти НЗОК е платила на лечебното заведение 22,4 млн. лв., т. е. 2 пъти по-малко (конкретно за онколекарства са преведени 10,8 млн. лв. от посочената сума). Това алармираха "Труд" пациентски организации, притеснени от стойността на търга на фона на сигналите за злоупотреби в сектора.

Според справка в Агенцията за обществени поръчки обявлението е направено на 3 април т.г., а на 14 май са отворени офертите на фирмите. Освен за онкомедикаменти търгът е и за други класове препарати като антибиотици и упойки, т.е. за всички медикаменти, нужни в работата на болницата.

Според справка на НЗОК за "Труд" преминалите пациенти по клинични пътеки в лечебното заведение през 2013-а са 3557, през 2014-а - 3553, а от началото на годината - 1167. Броят на болните, на които са извършени клинични процедури, е 1717 за 2013-а, 1584 - през 2014-а и 455 от началото на 2015-а. Данните сочат, че липсва два или три пъти ръст на лекуваните, който да налага да се поръчват по няколко пъти повече медикаменти.

Запазва се и нивото на финансирането от НЗОК. През 2013-а за болничната помощ и онколекарствата публичният фонд е превел на заведението 20,9 млн. лв., 22,4 млн. лв. за 2014-а, а от началото на тази - 5,8 млн. лв. Т.е. и по този показател няма аномалии.

"Всички началници на клиники и отделения в болницата са заявили нужните им медикаменти на базата на предходни години. Тъй като не можем да предвидим точното им количество, какви болни от кои градове и с какви диагнози ще пристигнат, като национална онкология сме заявили различни видове препарати. Това не означава, че ще ги купим и нищо не ни задължава да дадем 48,6 млн. лв. за тях", обясни пред "Труд" директорът на болницата д-р Валентин Ангелов.

Той добави, че ако при тях пристигне болен, чийто препарат не е заявен, трябва да го купят на пазарни цени, а не на тези на НЗОК, което е нарушение. "Затова в търга залагаме повече от нужните препарати, и то на цените на НЗОК, за да сме подготвени за всеки болен. Това е вид застраховане, гарантиране на достъп до резерв от медикаменти", каза още д-р Ангелов. Той потвърди, че по същата поръчка през м.г. са купени медикаменти за 12 млн. лв., независимо че тя е била за до над 30 млн. лева.

"Ако в годината на поръчката падне патентът на някои от поръчаните оригинални медикаменти и те се заменят от генерици, болницата ще продължи да плаща високата цена на патентния препарат. А това води до излишни разходи", контрираха пациенти. "Така е, затова ще следим подписаните договори за медикаментите", коментира пред "Труд" зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Той заяви, че с въвеждането на е-борса за лекарства подобни съмнения ще отпаднат, ще има прозрачност и всичките над 220 дистрибутори ще виждат какво поръчват болниците у нас. А те ще могат да купуват по най-ниската заявена от дистрибутора цена.