7133 търсят работа във Варна

Животът

28-05-2015, 10:40

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Работодателите отново имат възможност да се включат в проект "Нова възможност за младежка заетост"

Във Варна равнището на безработица през месец април е 4,1%. С 0,6 пункта по-ниско спрямо март. Това показват данните на Дирекция “Регионална служба по заетосттa". Работа търсят 7133 души. Месец преди това са били 8159.

Във Варненско на работа през април 2015 г. са постъпили 2335 безработни. Работодателите са заявили 2065 работни места. Най-много от тях са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, следват търговията, преработващата промишленост, селското стопанство, строителството, операции с недвижими имоти, транспорта. По програми за заетост и схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са обявени 465 работни места. От тях 25 са по регионални и браншови програми за заетост и 36 по схема "Подкрепа за заетост". По мерки за заетост са заявени 46 работни места.

Равнището на безработица във Варненска област през април 2015 г. е 7.0%, с 0,8 пункта по-ниско от предходния месец. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 15657 при 17327 за предходния месец.

Работодателите отново имат възможност да се включат в проект "Нова възможност за младежка заетост" - схема "Младежка заетост" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. От 25 май се приемат заявки за разкриване на свободни работни места за наемане на безработни младежи до 29 години. Осигурената субсидирана заетост по Проекта е по трудово правоотношение на пълно работно време за период от 6 месеца.Работодателите, желаещи да се включат в проект "Нова възможност за младежка заетост" могат да наемат безработни младежи в две направления:
-Стажуване - целта е наетият младеж да усвои практически умения по придобитата професия или специалност, като работодателят или определен от него служител изпълнява ролята на наставник.На работодателите ще бъдат възстановени средствата за трудови възнаграждения на наетите стажанти в размер на минималния осигурителен доход  за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, както и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.

- Обучение на работното място - по време на работния процес наетият младеж се обучава по професия или специалност, с определен от работодателя наставник.На работодателите ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, както и за социални и здравни осигуровки за срок до 6 месеца. Разходите за възнаграждение на наставника (1/2 от минималната работна заплата за страната) ще бъдат поети от програмата.Ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа или обучението.