Мечка гризли изскочи от реклама на България

Новините

28-05-2015, 08:52

Снимка:

webcafe.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Готвят санкция за виновния чиновник

Министерството на туризма рекламира лов на мечка гризли и американски елени, както и риболов на сьомга, сигнализираха вчера от Сдружението за дива природа "Балкани". В края на миналата седмица на фестивала "Зелени дни" в София е разпространявана брошура за лов и риболов у нас на английски език. Гафът с подобна агитация обаче е сериозен, твърдят природозащитниците, понеже кафявата мечка у нас е защитен вид, а ловът и се санкционира с до три години затвор. За илюстрация е ползвана снимка на мечка гризли, освен нея на диплянката се кипрят сьомга и американски елен,
които не се срещат в нашата природа
Министерството на туризма знае за грешните брошури и дори е имало заповед още отпреди месец да се съхраняват на склад в Божурище, стана ясно вчера. Въпреки това някой е изнесъл от там сбърканите реклами и така са попаднали на изложението в Борисовата градина. Това стана ясно вчера от думите на министър Ангелкова, преди да открие втория годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя уточни, че предстои да се установи кой е употребил брошурите, за нарушителят на министерствата заповед ще има и наказание, което Ангелкова не уточни. Всъщност най-голямата санкция в този случай е освобождаването от длъжност.

Скандалните брошури са правени в периода 2009-2010 г. с поръчка по оперативна програма "Регионално развитие". А отпечатването е реализирано през 2012 г. със знанието на Иво Маринов, който по онова време е заместник-министър на икономиката с ресор "Туризъм", и Владимир Туджаров - главен секретар на Министерството на икономиката тогава.

Диплянките, които не правят добра реклама на страната, са стрували 86 000 лв. Предстои да се направи нова поръчка за производството на актуални брошури. През тази година са предвидени 100 хил. лева за рекламни материали, уточни Ангелкова.

Според бившия зам.-министър Иво Маринов обаче към момента на одобряването на брошурите, ловът на мечка не е бил забранен у нас, а законодателството в това направление се е променило през декември 2012 г.