Туристите във Варна питат най-много за културни прояви

Туризъм

27-05-2015, 18:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Чужденците задавали всякакви въпроси - от информация за транспорт до какви документи са необходими за сключване на брак с кениец

Гостите на Варна най-често питат за културните прояви в града. Това съобщи Тихомир Патарински от Общинския информационен туристически център. Въпросите за културния календар са сред най-честите и се нареждат веднага след информацията за транспорта и придвижването в града. За разлика от предходната година, когато тиристите са се интересували най-много от местата за пазаруване, през 2014 -та се наблюдава промяна в тенденцията. За музеи и забележителности и културни прояви са питали повече от 19 000 посетители или малко повече от 30%. 

За миналата година общия брой на посетителите на информационния център са 33 530 души. До 320 души стигат посещенията на ден. 

Оказва се, че чужденците са по -запознати къде се намира общинския туристически център, отколкото варненци. "Туристите знаят, че се посещаваме в помещенията на Козирката. По-скоро варненци не знаят", посочи Патарински. 

Чужденците задавали всякакви въпроси - от как да стигнат от точка А до точка Б, до какви документи са необходими за сключване на брак с кениец. Най-много англичани са се възползвали от услугите на информационния център - 6894, следвани от руснаците - 6489 души. 

Не са лиспвали посещения и въпроси и от туристи от екзотични дестинации. 134-ма китайци, 128 японци, 12 южнокорейци и 4 колумбийци са сред хората искали информация за различни услуги и забележителности в града. По голямата част от посетителите през 2014-та година са били пасажери от круизните кораби. Не малко са били и посетителите от екипажите на ветроходите участвали в регатата Тол Шипс,на която миналата година Варна бе домакин.  

6 души работят в Общинския информационен центур, като освен на Козирката, всяко лято той има изнесени гишета на летището и в курорта Св. Константин. През активния летен сезон центъра аботи с удължено работно време - до 19 часа.