Екоинспекцията нехае за мъртви делфини, граждани ги погребват

Мисия Варна

27-05-2015, 16:05

Снимка:

Читателски снимки

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Труп на делфин се носи в морето край Варна

Труп на делфин изхвърли морето край Кранево

Труп на делфин се разлага повече от седмица край парка в "Аспарухово"

Няколко мъртви делфина изхвърли морето край Варна и Кранево през последните дни. Ужасяващите гледки бяха заснети от граждани, които публикуваха снимките в социалната мрежа. Въпреки подадените сигнали до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), реакция така и не последва.

Труп на мъртво делфинче бе забелязан в морето на около 100 метра от брега на Рибарския плаж на 23 май. Ден по-късно плажуващи се натъкнаха на мъртъв бозайник в района на Трета буна. Тялото се носило във водата. Един от мъжете влязъл в морето и го извадил на сушата. Не е ясно дали това е забелязаният ден по-рано делфин или друг.

Гражданите подали сигнал, но след като никой не дошъл, скрили трупа край  буната. На другия ден един от тях отново дошъл на плажа и видял, че тялото продължава да се разлага. Отново сигнализирал на тел. 112, откъдето уверили, че ще препратят сигнала. Реакцията пак не последвала. В крайна сметка съвестните граждани решили да погребат морския бозайник, като го покрият с пясък и камъни, за да не бъде разфасован и изяден.

Труп на делфин е намерен на плажа край Кранево вчера. По тялото е имало рани – в областта на главата и очите. Междувременно читателка на Varnautre.bg сигнализира, че труп на делфин престоява повече от седмица до ресторант "Кометата" в парка в кв. „Аспарухово”, но никой не предприема мерки. По думите й тялото бяло забелязано от част от гостите на празненството за 24 май.

Не е ясно на какво се дължи смъртта на бозайниците. Възможно е да са станали жертва на даляни. Миналото лято рибарски сдружения настояваха да се узакони избиване на бозайниците, за да се намали популацията им, която по техни думи достигала над 1,5 млн. Това застрашавало сериозно улова им.

Опитите на Varnautre.bg да получи информация от РИОСВ също удариха на камък. След четири телефонни разговора с различни отдели в инспекцията, никой от служителите не успя да отговори на въпроса предприети ли са мерки по сигналите за мъртви делфини и ако не защо. Според Закона за биологичното разнообразие труповете на морските бозайници трябва да остават на същото място, на което са открити.