Обмислят 13% намаление на цените за болниците

Животът

27-05-2015, 07:33

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бюджетният недостиг за първите 3 месеца на годината е в рамките на 5-6%

Обмисля се намаление на цените на клиничните пътеки с 12-13%, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). Това става ясно от анализ на изпълнението на бюджета на здравната каса за първото тримесечие, изпратен на БЛС от НЗОК. Бюджетният недостиг за първите 3 месеца на годината е в рамките на 5-6%, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.

За да се компенсира до края на годината, клиничните пътеки трябва да се намалят с 12-13 на сто, добавиха от касата. Към момента не са отчетени извънредни преразходи, но се очертават проблеми с бюджетите за лекарства и за болнично лечение. Те бяха орязани в новия бюджет на НЗОК.

Касата няма механизми да влияе върху разходите за лекарства, докато не бъдат приети наложителните законови промени, коментираха от осигурителната институция. Намалението на цените на пътеките като инструмент срещу превишението на разходите за болнична помощ е предвидено в рамковия договор, както и в методиката за финансиране на болниците. Такова предложение ще отправи към управата на БЛС надзорният съвет на НЗОК на среща, насрочена за 1 юни.

Намалението обаче може да стане факт само, ако двете страни се договорят. Другият механизъм е намаляване на цените чрез министерско постановление. Болниците ще натрупат още по-големи дългове, ако се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки, коментираха от асоциацията на университетските болници. Оттам напомниха, че тези лечебници стриктно спазват изискването да се вместват в 95-те процента финансиране, което им отпускат за тази спрямо бюджета за миналата година.

Дълговете ще се увеличават, тъй като болниците няма да могат да се разплащат за ток, вода, парно, медицински изделия, лекарства, апаратура, чиито цени не се намаляват. Предлаганото орязване на цените на пътеките ще се отрази негативно върху работещите в болничната система, коментираха директори на болници. Управителният съвет на Българския лекарски съюз, а сигурен съм, и цялото съсловие е против предлаганото от надзорния съвет на здравната каса намаляване на цените на клиничните пътеки, каза председателят на професионалната организация д-р Венцислав Грозев.

Подобна стъпка ще ни вкара в омагьосан кръг - намаляването на цените ще доведе до ново увеличаване на приема и свръхнатоварване на лекарите, а това от своя страна няма как да гарантира запазване на качеството, добави д-р Грозев. Той окачестви като порочна практиката всички болници и клиники да се поставят под общ знаменател и за евентуални нередности в част от тях да има ответни мерки срещу всички. Ако някъде в страната се установява необосновано завишаване на приема в болници, логичното действие е там да се съсредоточи вниманието за проверки на фактите и засилен контрол.

Но не е редно само по подозрения да бъдат прилагани фактически санкции към всички, категоричен е управителят на лекарския съюз. Той се надява, че аргументите на лекарите ще бъдат взети под внимание от НЗОК.