Просветното ведомство призна за масово преписване на матурите

Животът

27-05-2015, 07:22

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тазгодишните резултати ще покажат дали децата от Кърджали заслужено са все първи

Легитимността на националното външно оценяване след 12-и клас, което има за цел да провери знанията на зрелостниците и е вход за повечето университети у нас, става все по-съмнителна след поредната порция скандални разкрития около матурите. Вчера Нова телевизия разказа за учители от Ихтиман, които са били принуждавани от директора да дават верните отговори на учениците, за да завършат младежите с отлични оценки. От просветното министерство директно признаха, че схемата е работила в минали години и се прилага в някои училища и сега. Оттам обаче не коментираха какви последствия ще имат разкритията за тазгодишната кампания.

В тв репортажа схемата описват вече бивши служителки от професионалната гимназия "Васил Левски" в Ихтиман, които са със скрита самоличност заради страх от саморазправа. Те признават, че миналата година лично са пращали есемеси с верни отговори на учениците по нареждане на директорката. Схемата е изпитана с годините - в 8 ч. в деня на матурата, когато МОН изпраща тестовете в училището, задачите се раздават освен на децата, и на предварително подбрани учители и административен персонал. Те ги решават набързо, а верните отговори изпращат като есемеси или вкарват като пищови в изпитните зали.

"Причината е много ясна. Както във всяко училище, е ясно, че нашите абитуриенти трябва да преминат, за да се вземе бюджетът, който те носят", разказва една от учителките. Бюджетът действително зависи от броя на учениците в дадено училище, но не и от оценките на матурите им. Този успех обаче често се използва от училищата за привличане на деца след седми клас.

За нередностите в ихтиманската гимназия е подаден сигнал седмица преди матурата по български език и министерството е изпратило екип, който да проследи провеждането на изпита. Така плановете за подсказване не са се осъществили. Била предотвратена и друга порочна практика - на изпита да се яви подставено лице на мястото на зрелостника.

Шефът на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лазар Додев директно призна пред Нова тв, че схемата е работеща и я е виждал и в други региони. "Ясно е, щом като учениците час и половина не правят нищо в изпитните зали, а след това изведнъж започват да пишат", обясни той. Схемата "блеснала" и от есемесите, получени от младежите, на които бил взет телефонът. Самият той разговарял с момче от езиковата гимназия в Кърджали, което му доверило, че есемесът, който ще получи, ще е "от госпожата". Измамата в повечето случаи нямало как да се случи без знанието на директорите. Конкретните сигнали за нередности обаче трябва да се разследват и докажат от МВР, застрахова се Додев.

Високите резултати, които кърджалийските ученици редовно отбелязват на матурите по български език, са накарали министерството да провери тазгодишните матури в 11 училища в областта, заедно с Ихтиман, Разлог и Златоград. "Не може да кажем, че резултатите са подправени навсякъде, но голяма част от тях според мен ще покажат дали оценките от миналогодишните матури са достоверни", коментира той.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева изрази съжаление, че случаят от Ихтиман не е докладван по-рано. По думите й до момента проверяващите екипи на МОН са получили 3 сигнала за квестори с "некоректно поведение" на тазгодишните матури по български и по предмет по избор. Един от тях е от Перник. След като те се проверят, ще се предприемат необходимите дисциплинарни мерки. От думите на Кастрева се разбра, че не е задължително въпросните лица да бъдат уволнени - това щяло да се преценява от работодателите им според тяхното предишно поведение.

След като години наред си затваряше очите, министерството въведе допълнителни мерки тази година, които разкриха значително повече случаи на измами. 4300 камери наблюдаваха изпитните зали, учители бяха разместени и пратени дори в други градове, беше спрян интернетът в класните стаи. И тази година обаче не се мина без съмнения, че темата е изтекла предварително, въпреки че министерството продължава яростно да отрича.

Запитан за други схеми за преписване от водещите на сутрешния блок на Нова телевизия, Лазар Додев започна да вади "пищови" от ръкавите и джобовете си. Той показа изработени в книжарниците умалени "помагала" по български език и география, което си било бизнес. "На пръв поглед изглеждахте честен човек", пошегуваха се журналистите. Додев коментира, че целта на министерството не е да хваща кой и как преписва, а да дисциплинира системата.