Купуват нови машини за бюлетините за вота

Новините

27-05-2015, 07:17

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

План Б включвал печатане на изборните книжа в Румъния

Спешно да се закупят нови машини за печатницата на БНБ, за да не останем без бюлетини за предстоящите наесен местни избори. Около този вариант се обединиха депутати и представители на изпълнителната власт на среща при шефката на НС Цецка Цачева. Сбирката се проведе, след като в края на миналата седмица централната банка алармира с писмо парламента, ЦИК и МС, че няма капацитет да отпечата бюлетините за вота. Причината е, че за местните избори бланките за гласуване ще набъбнат значително, тъй като ще даваме вот за градоначалници, общински съветници и за районни кметове, а вероятно ще се проведе и референдум.

Депутати от редиците на управляващите и опозицията пресметнаха, че ще трябва да се изработят поне 18 млн. бюлетини, докато за парламентарните избори те били около 8 млн. Наред с това сериозен проблем създавал фактът, че ще трябва да се подготвят около 4000 матрици за различен вид бланки за гласуване, което наличните машини в БНБ нямало как да поемат. А според сега действащия Изборен кодекс бюлетините са ценни книжа и само централната банка има право да ги печата или да аутсорсне дейност към друга лицензирана печатница, каквито в страната в момента има само още 2.

Управляващите бяха категорични, че няма да прекрояват Изборния кодекс заради създалата се проблемна ситуация, а ще търсят техническо решение. "Трябва да се направят промени, но три месеца преди старта на предизборна кампания веднага ще започнат спекулации за това как ГЕРБ или мнозинството в парламента иска да направи промяна в "12 без 15", обясни шефът на най-голямата група в НС Цветан Цветанов. Такива съмнение час по-рано изрази Мая Манолова от БСП, която заподозря, че покрай въпроса с бюлетините, управляващите искали да "отворят" Изборния кодекс, за да завишат драстично прага за преференции при пренареждането на листите за общинските съветници.

На срещата при Цачева обаче ГЕРБ дали да се разбере, че ще се намери вариант, без да се пипа законодателството. Зад тази позиция застана и министърът на финансите Владислав Горанов, който ще трябва да определи бюджета за вота. Той хареса варианта със закупуването на допълнителна техника за БНБ, за да може да се отпечатат бюлетините, но предупреди, че това ще оскъпи изборния процес. И посочи, че една машина от най-евтиния вид вървяла между 100 000 лв. и 100 000 евро, а такива трябвало много.

Като план Б на срещата при Цачева било предложено да се поиска помощ от съседна Румъния, която да отпечата част от бюлетините. "Репутационно не стои добре въпросът други държави да ти печатат изборните книжа", каза Горанов, но посочи, че и това е една от възможните опции, макар и крайна. По думите му, ако се наложи, МФ ще командирова експерти в Румъния, за да контролират процеса.

На разговорите бил повдигнат и въпросът за машинното гласуване, което според Изборния кодекс на предстоящия местен вот трябва да се отчита реално, а не както беше на парламентарните избори-само експериментално. От ГЕРБ обаче дали да се разбере, че все още организацията не позволява това, като се планира устройства да се сложат най-много в 5 секции. Самите машини пък отново щели да се вземат под наем, вместо да се закупуват.