Конкурс отсява идеи за Паметник на моряка

Мисия Варна

26-05-2015, 16:52

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пламен Манушев ще съдейства за изграждането на паметник на моряка

Най-добрите три предложения ще бъдат наградени

Конкурс за идеен проект за изграждане на Паметник на моряка обяви Община Варна. Инициатор на идеята е фондация "Морски съдби", подкрепена от експертния съвет по естетизация на градската среда към Общината, който одобри и място за паметника – началото на вълнолома.

В конкурса, който ще се проведе на 18 юни, могат да участват  всички варненски скулптори и архитекти с неограничен брой скици, рисунки, колажи и макети. Текстът на творческото задание е подготвен от ръководството на фондацията.

18-членно жури, в което влизат главният архитект на Община Варна Виктор Бузев, председателят на Съюза на архитектите в България – клон Варна, Димитър Стефанов, директорът на Регионалния исторически музей Валентин Плетньов, скулптури, художници и други, ще оценяват творбите.

Първите три предложения, които съберат най-много точки, ще бъдат наградени и предоставени на ръководството на фондация "Морски съдби". Общият награден фонд е 3 000 лв. В творбите ще бъдат търсени интересни идеи и концепции, находчиви хрумвания за силуета, за материала на паметника и внушението отблизо и от далеч.