Местят стълб от средата на улица в "Аспарухово"

Мисия Варна

26-05-2015, 15:53

Снимка:

Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Куриозният случай доби популярност в социалната мрежа

Стърчащ в средата на ул. "Моряшка"  в кв. "Аспарухово" електрически стълб ще бъде преместен от "Енерго-про". Дружеството е поело ангажимент да измести съоръжението за своя сметка, след като куриозният случай доби широка популярност в социалната мрежа.

Има технологични изисквания, които трябва да бъдат спазени. В случая трябва да се промени трасето и да се направи реконструкция на въздушната електроразпределителна мрежа, което изисква да се изготви проект, заявиха от електроразпределителното дружество.

Преместването е изисква и издаване на разрешителни и съгласуване с Областната дирекция за противопожарна безопасност, Дирекцията за строителен контрол, общината и експлоатиращите дружества, допълниха от "Енерго-про", откъдето не се ангажираха със срок за премахването на стълба от уличното платно.

Според компанията електрическият стълб се е озовал в средата на улицата в резултат на промяна на уличната регулация след наводнението през юни 2014 г. Той е трябвало да бъде преместен от общината след съгласуване с "Енерго-про", заявяват от дружеството, позовавайки се на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Същевременно от районното кметство заявиха, че още през август миналата година са подали искане до електроразпределителното дружество за преместване на стълба. В отговор били известени, че за услугата трябва да се заплати. Според районния кмет Йордан Николов, стълбът се оказва в средата на улицата сред разширението, последвало събарянето на павилионите от пазарчето. По думите на Николов не става въпрос за промяна на уличната регулация.

Ние възприемаме стълба като опасен обект и сме започнали процедура по премахването му, подчерта районният кмет. Той допълни, че ако "Енерго-про" все пак не го премести, районното кметство ще поиска спиране на тока и ще предприеме необходимите мерки. На практика стълбът стърчи в средата на улицата от месеци и създава рискове за произшествия. Това провокира повечето от коментиралите темата в социлната мрежа да констатират, че случаят е поредното доказателство, че институциите си прехвърлят топката.