40 деца от Франция и Белгия опознават Варна

Животът

26-05-2015, 14:36

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Визитата е в рамките на инициатива за младежки обмен

40 деца от френските градове Вилньов д`Аск и Орши и белгийския град Турне на възраст от 11 до 14 години трупат впечатления от Варна. Те са на едноседмична визита в града в рамките на инициативата за младежки обмен "Трансфронталиер".

Морската столица е домакин на събитието за втори път след 2010 година, в резултат на сътрудничеството с френския департамент Нор.  Целта е запознаване на децата с културата, езика и образованието в трите страни и популяризирането на френския език и култура в учебните заведения в града.

В първите дни от посещението си френските деца посетиха четири училища - "Елин Пелин", "Йордан Йовков", "Климент Охридски" и "Шарл Перо" и участваха в шествието на най-светлия празник на българската просвета и култура – 24-ти май.

"Искам да благодаря на кмета на Община Варна Иван Портних  за гостоприемството и за интересната програма. На-голямото богатство за нас остава обмена с българските деца. Важно е, че "Трансфронталиер" дава възможност на младите европейци да се срещат", заяви  Фарид Укаид, зам.-кмет на Вилньов д`Аск и председател на "Трансфронталиер", който съпровожда децата. Те получиха сувенирни подаръци с българската азбука. Последният ден от престоя -  27-ми май, е посветен на спорта, когато гости и домакини от българските училища ще спортуват.

В рамките на инициативата във Варна пристигна и делегация от департамент Нор, която включва Силви Лабадeн, заместник-председател на департамента, отговарящ за международните отношения, Давид Юго, зам.- директор на кабинета на председателя на департамента, и Жасмен Гибер, сътрудник международни отношения в Дирекция "Международни отношения и европейски програми". 

Френските гости днес бяха приети от зам.-кметовете Пламена Маринова и д-р Лидия Маринова. На срещата бяха обсъдени подготовка на новия план за дейности по инициативата в периода 2015 – 2017 и формите на финансиране на младежкия сектор.