Градска болница се сдоби с уникален ехограф

Мисия Варна

26-05-2015, 13:08

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новата апаратура е осигурена със собствени и общински средства

С нова уникална апаратура, отговарящи на всички европейски изисквания, се сдоби ДКЦ I "Св. Климентина" във Варна. Става въпрос за ехограф с най-високо ниво на резолюция, даваща възможност за установяване на най-финни изменения на изследваните органи и графичен рентген.

Ехографът е от последно поколение дигитална ултразвукова система Aloka. Оборудван е с всички видове Doppler, което позволява диагностициране на заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове. Разполага с пълен комплект трансдюсери, което го прави приложим във всички медицински специалности, обясни управителят на ДКЦ I д-р Иван Иванов.

Рентгентът, който е рециклиран, е доставен от Германия заедно с оригинални касети и проявителна машина. Така може да бъде постигнато най-високо ниво на диагностичен образ при минимално радиационно натоварване на пациентите.

Новата апаратура позволява обработване на резултатите за максимално бързо време, изтъкна шефът на здравното заведение, по-познато като Градска болница. Освен това могат да се изпълняват всички центражи – стандартни и нестандартни, което е голямо предимство при трудноподвижните пациенти.

Ехографът е на стойност 60 000 лв., които са отпуснати от общината, а рентгенът е заплатен със собствени средства от болницата. Това са поредни ценни придобивки за варненци, заяви при откриването им кметът Иван Портних, който припомни, че през тази година общината е заложила 2,2 млн. лв. за здравеопазване.

Адвокатът и бивш общински съветник Бранимир Балачев пък бе първият, който се възползва от новия ехограф. Прегледът показа, че засега юристът няма от какво да се притеснява.