Започва XVI лятна музикална академия

Варна Лайф

26-05-2015, 09:57

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Предстоят концерти и оперни спектакли

Лятна музикална академия започва днес. Програмата включва диригентска и оперна академия, на финала на които ще бъдат представени забележителни творби от световната музикална съкровищница, клавирен курс и концерти.

Партньори през тази година са Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", Симфоничният оркестър на Пазарджик, община Добрич, представителният смесен хор"Морски звуци" - Варна, хоровият състав на Лятната музикална академия, Старозагорската опера и Българското национално радио.

Диригентска академия
Диригентската академия се провежда от 26 май до 6 юни във Варненския свободен университет"Черноризец Храбър". Водещи са маестро Диан Чобанов от България и маестро Кристофър Томас от САЩ. Акцентът в работата с курсистите е ораторията"Сътворението" от Йозеф Хайдн. Академията завършва с два концерта, на които оркестър, хор и солисти ще представят забележителното произведение на Хайдн. Единият под диригентството на участниците в курса Томас Каунсъл, Джейсън Дънжи, Джон Кристиняк и Магдалена Танг е на 5 юни от 19 ч. в концертната зала"Добрич" в Добрич, а другият под диригентството на Диан Чобанов е в зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна, на 6 юни също от 19 ч.
Оперна академия
Оперната академия с водещи лектори Диан Чобанов, Самюел Мънго, Джейкъб Уил и Дженифър Люкен ще се проведе във Варненския свободен университет"Черноризец Храбър" от 26 май до 6 юни и в Стара Загора – в Държавната опера, от 7 до 13 юни. Български и американски музикални творци ще подготвят спектаклите на оперите"Джани Скики" и"Сестра Анджелика" от Джакомо Пучини. Солисти са изявени оперни певци от САЩ и България. Диригент на спектаклите е Диан Чобанов, режисьор – Самюел Мънго, сценограф – Борис Стойнов. Представленията са от 19 ч. на 12 юни в Операта на Стара Загора и на 13 юни в дома на културата"Борис Христов" в Пловдив.
Концертно турне
Концертното турне на хор"Бел Канто" от Калифорния, САЩ, представителния смесен хор"Морски звуци" и на Камерния оркестър на"Варна Интернешънъл" (сборен състав от оркестранти от САЩ и България) е продуцирано от"Варна Интернешънъл". Диригент е маестро Стивън Готхолд.

Първият концерт е на 7 юни в зала"Бах" във Варна, вторият е на 10 юни в концертната зала на Националната музикална академия"Панчо Владигеров" в София и третият – на 13 юни в Солун.Програмата включва творби от Йохан Себастиан Бах:"Магнификат" - едно от крупните вокално-инструментални произведения на композитора,"Бранденбургски концерт № 4" и"Пасакалия", от Енио Мориконе -"Обоят на Габриел", както и църковна музика. Солисти са Лиляна Кондова – сопран, Вяра Железова – мецосопран, Джейсън Вест – тенор, Джералд Крафт – тенор, Уолтър Суон – бас, Майкъл Емъри – цигулка, Ивон Хансброу – флейта, Цвета Паликарова – флейта, Холи Патерсън – обой, и Ралица Трифонова – орган