България не била сред най-корумпираните в Европа

Затягат мерките за борба с прането на пари

България и Румъния далеч не са страните в Европа, в които проблемът с корупцията е най-голям. Това заяви във Варна евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, позовавайки се на социологически изследвания в страните-членки. Според 76% от анкетираните корупцията е широко разпространена навсякъде, а България се нарежда на 11-то място. Като страни с най-голяма корупция се възприемат Гърция, Италия, Литва и Испания. На дъното на класацията са Швеция, Дания и Финландия. 

Мерките за борба с прането на пари ще бъдат силно затегнати, стана ясно от думите на евродепутата. В срок до две години страните-членки трябва да синхронизират със законодателствата си одобрената на последното заседание на Европарламента директива за борба с престъпната дейност. Тя предвижда създаване на централни регистри с конкретни данни за собствениците на фирми, компании и доверителни фондове, които да бъдат свързани в обща система с лесен достъп. Така при опит да измами и пране на пари извършителите ще бъдат много по-лесно разкривани. Ще бъде изготвен и черен списък на държавите, които нямат ясни правила за предотвратяване на престъпната дейност.

За т. нар. политически застрашени лица – държавници, депутати, съдии и др., ще се въведат ясни правила, съгласни които те ще трябва да доказват източниците на доходите си. Предвиждат се и сериозни санцкции, равняващи се на двойния размер на извлечената полза от нарушението. В случай, че тя не може да бъде установена, санкцията ще бъде минимум един милион евро.

Според евродепутата твърденията, че Румъния е по-напред в борбата с корупцията са преувеличени. Той даде пример с приет от северната ни съседка закон, който не позволява да се сваля имунитета на уличени в корупция депутати. 

Радев отново засегна темата за Шенген, като подчерта, че България и Румъния са покрили изискванията още преди 3-4 години, но причината да не са приети за членки са двойните стандарти, които се прилагат спрямо тях. На практика външните граници на страните се охраняват така все едно, че са членки на Шенгенското пространство, категорияен бе евродепутатът.

Вече е договорено и гостуването на Варненското златно съкровище в Европарламента през октомври тази година. Част от находките ще бъдат изложени за седмица във фоайето на третия етаж, откъдето минават най-много хора.