На море при приятел

Туризъм

25-05-2015, 08:16

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очакват хотелите да намалят цените, руснаците масово се насочват към Гърция

На море под наем при приятел. Това ще е хитът за летни ваканции у нас, прогнозират туроператори. По думите им никой не може да извади точна статистика за българските летовници по родното Черноморие. Причината е, че много хора през последните години са си купили апартаменти край морето. Те ги ползват за две седмици през отпуската си, а през останалото време ги дават на приятели срещу символичен наем. Тази схема бърка работата на хотелите, но е доста по-изгодна за хората.

Според родните туроператори най-евтино това лято ще е морето в България. Те прогнозират слаб сезон, който допълнително ще свали цените на нощувките заради липсата на туристи. Според сегашните разчети седмица в 3-звезден хотел по Южното Черноморие без изхранване излиза 100 лева на човек.

В съседна Гърция цените са двойни. Там това лято трудно ще се намират свободни стаи, тъй като руснаците масово се насочват натам. Те ще заобиколят България и вече трескаво правят резервации за почивката си в южната ни съседка. По гръцките плажове от години предпочитат да разпускат и сърби, и македонци. Изгубихме тях за нашето море, сега ще изгубим и руснаците, казват туроператорите. По думите им сънародниците ни вече по-рядко избират Турция за лятната си ваканция.

Причината е, че ваканция в хитовите курорти като Анталия излизат по-скъпо заради самолетните билети. Там обаче хотелите са нови, а ол инклузивът на комшиите е прословут с качеството си.