Младежи от приемни семейства редят благотворителен базар

Животът

24-05-2015, 16:43

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Изработили са сувенири и изделия с художествена стойност

Благотворителен базар ще събира средства в помощ на децата без родители. На него ще бъдат предложени сувенири и изделия с художествена стойност, които са изработвани от над 30 младежи от приемни семейства от цялата страна в продължение на два месеца. Базарът ще се проведе на 30 и 31 май 2015 г. на входа на Морската градина във Варна.

"Ние, младите хора, които растем в приемни семейства или сме братя и сестри на приемни деца, от рано научаваме каква е цената на това да направиш добро. Често се срещаме неразбиране на приемната грижа. Много от нас стават жертва на дискриминация и лошо отношение, а нашите родители – приемните родители – биват наричани "печалбари". Това ни мотивира да се опитаме да покажем, че нито децата в приемни семейства са по-различни от останалите, нито за приемните родители водеща е заплатата. Всички ние имаме една обща задача – да помогнем на деца, които си нямат никого, в определен момент от живота им, в който малцина ги е грижа за тях", коментира Христо Найденов, координатор на младежката група на Националната асоциация за приемна грижа.

Организацията обединява усилията на приемните родители, неправителствени организации и партньори за намаляването на броя на изоставените деца, както и за осигуряването на истинско детство за деца в риск от изоставяне или живот в социални домове. В Националната асоциация по приемна грижа членуват повече от 300 приемни родители от цялата страна.

20-годишният Христо Найденов от Варна отговоря за групата на младежите в Националната асоциация за приемна грижа. Той е родно дете на приемното семейство Найденови. В последните 10 години пред неговите очи и пред очите на сестра му – 16-годишната Ваня са пораснали няколко деца.