Хилядно шествие изпъстри Варна

Над 300 деца изписаха с флашмоб "Варна 2017"

Над 15 000 деца, ученици, студенти, преподаватели и родители шестваха по централните варненски улици за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Колоната бе поведена от малчуганите от детските градини под звуците на "Върви, народе възродени". По-големите ученици преминаха пред стотици наблюдаващи ги жители и гости на града, сканирайки своите училища.


Празникът започна с тържествена литургия, след която над 300 деца от Хуманитарната гимназия направиха зрелищен флашмоб, изписвайки титлата "Варна 2017". Веднага след това във въздуха бяха пуснати 150 балона с буквите от българската азбука.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК!
"Този ден е специален празник! Днес ние не честваме победи и сражения, а се прекраняме пред най-ценното и неуловимо богатство, което имаме – през нашия език, писменост и духовна култура. Те са символ на национална ни идентичност, но и са важна част от световното културно наследство. Затова с право се гордеем, че Солунските братя бяха обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II", обърна се към присъстващите кметът Иван Портних. Той не пропусна да благодари на учителите, на дейците на културата и образованието, че с всеотданост и вдъхновение учат децата на книжовност и съхраняват българщината.


Вниманието привлякоха и картините от изложбата "24 май и буквите АБВ. Букви в картини", които бяха изложени пред сградата на Общината. Мнозина се снимаха на фона на творбите.
Празникът продължи и по море – с ветроходния Парад на буквите, част от регатата "Варна Ченъл къп". Много любители на морските спортове наблюдаваха красивите ветроходи и от Морска гара, и от парка в Аспарухово.