12 плажа отличници, най-мръсните са два

Туризъм

23-05-2015, 13:19

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Офицерският плаж по традиция получава най-ниската оценка

На 12 плажа във Варна и близките курорти качеството на водата е "отлично", а на две ивици къпането не се препоръчва, показват данните в последния доклад на Европейската агенция за околната среда. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни за 2014 г., информира ДарикВарна.

Най-замърсени са градските плажове, от които единствено "Бриз Буните” попада сред "отличниците". Сред тях в предишното изследване бяха още Централният и Южният плаж, но този път качеството на водата там, както и на ивицата в квартал "Аспарухово", е оценено като "задоволително".

Офицерският плаж по традиция получава най-ниската оценка, което го прави един от трите най-мръсни плажа в България. В тази непрестижна класация отново попада и "Панорама” на "Златни пясъци”. Другите две ивици в комплекса - "Ривиера” и "Морско казино”, традиционно получават отлична оценка, каквато а е заслужила и водата на "Кабакум".

Според проучването в комплексите "Св. Св. Константин и Елена" и "Слънчев ден" всичките пет плажа са изключително чисти. Качеството на водата на "Минерален басейн" и "Голям плаж" се е повишило, тъй като в миналогодишния доклад то беше оценено като добро.

На юг от Варна "отличниците" са "Ветеран", "Черноморец", "Паша дере", "Камчия романтика" и плажът в Шкорпиловци. С отлично качество е и водата на три от ивиците в град Бяла, където единствено Централният плаж получава добра оценка.

На север от Варна почти всички ивици имат изключително чиста вода. Единствено Централният плаж в Балчик, "Бижурец" и "Болата" качеството на водата е определено като добро.

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 000 крайбрежни и вътрешни места за къпане в целия ЕС, Швейцария и Албания. Попадащите в проучването български плажове са 95. От тях на 69 качеството на водите е "отлично”, на 17 – "добро", на 5 - "задоволително”, а на 3 е "лошо”.

95 % от местата за къпане в Европейския съюз са отговаряли на минималните стандарти за качество на водата през 2014 г. То е отлично на 83 % от тях, като за България този показател е 73 %.

Всички места за къпане в Кипър, Люксембург и Малта имат отлично качество на водата. След тях се нареждат Гърция (97 %), Хърватия (94 %) и Германия (90 %), а в дъното на класацията по този показател са Албания (36 %) и Румъния (22 %). Най-голям брой места за къпане с лошо качество на водата има в Испания (67), Франция (105) и Италия (107).

В България и Люксембург всички вътрешни места за къпане са оценени като отлични.