Богослови обвиниха МОН в религиозна пропаганда

Новините

23-05-2015, 08:30

Снимка:

в-к "Монитор"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Заради текст за йога на матурата по български език

Студенти по теология от Богословския факултет на Софийския университет обвиниха образователния министър проф. Тодор Танев в религиозна пропаганда. Гневът им е провокиран от два текста за йога философията и йога практиките, върху които са изградени тринадесет въпроса в теста по български език за матурата, която абитуриентите държаха в сряда. Това става ясно от открито писмо на младите хора до министъра, което вчера бе изпратено и до медиите.

Студентите изразяват своето несъгласие по повод задачата към зрелостниците, поставена от Министерството на образованието и науката да резюмират и да възпроизведат в собствено съчинение основните постулати на източната религиозна система от духовни и физически практики йога.

Преди това на тийнейджърите са предоставени два текста с много подробно разяснение по темата. Единият от тях разказва в синтезирана форма какво представлява йога, кога се е появила, какви са ползите й за човека, кои практики могат да се ползват всеки ден дори в офиса. Във втория, под формата на диалог, напомнящ катехизаторските разговори, се дава дефиниция за йога, плюсовете, които тя носи на тези, които я практикуват, а също и подбудите на отговарящата, които са я подтикнали да избере точно този източен култ.
"При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване Министерството на образованието избира да пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Това всичко се случва на фона на категоричния отказ на Министерството на образованието и науката да въведе вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква", пишат студентите.

По-нататък те обвиняват министър Танев в двоен стандарт заради нежеланието му да се изучава религия в българските училища като редовен предмет, но включването на йога в теста.
Такова нещо е недопустимо, става дума за български зрелостници в страна, където православието а традиционна религия. Така коментира проблема Ловчанският митрополит Гавриил, който е и председател на културно-просветната комисия в Светия синод. По всяка вероятност синодът ще излезе със свое становище по въпроса, което ще бъде обсъдено и прието по време на заседанията ни през юни, допълни той.