Варненци на пето място по заплати

Най-добре платени творците и финансовите брокери

Варненска област е на пето място в страната по средна месечна работна заплата през първото тримесечие, сочат данните на Националния статистически институт. Средното възнаграждение за периода е 820 лв. Най-високо продължава да бъде заплащането в област София (столица) - 1 173 лв., а на второ място е Стара Загора, където средната заплата е 858 лева.

През първото тримесечие на 2015 г. средната заплата във Варненско намалява спрямо четвъртото тримесечие на миналата година с 3.9%, но бележи ръст от 5,3% спрямо първото тримесечие на 2014 г.

Най-добре платени са работещите в сферата на създаването на информация и творчески продукти (1 388 лв.), следвани от финансовите и застрахователните брокери (1 235 лв.) и занимаващите се с производство и разпределение на електрическа и топлина енергия (1 186 лв.).

Намалява безработицата, отчитат още от статистиката. Към края на март работещите се увеличават с 2.3 хил. или с 1.6% спрямо края на декември 2014 г., като достигат 147.3 хиляди. Най-много са наети в сферата на създаването и разпространението на информация и творчески продукти, професионалните дейности и научните изследвания и финасисте и застраховането. Най-голямо намаление на наетите лица е регистрирано в дейностите "Операции с недвижими имоти" и "Култура, спорт и развлечения".

В структурата на наетите лица най-голям е относителният дял на работещите ш сферата на търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети и преработващата промишленост - съответно 20.5 и 13.6%.