Мъж се оправдава за отвличане на чужденец с принуда

Крими

22-05-2015, 12:42

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Съдът остави в ареста 29-годишния Галин Георгиев от Аксаково

Варненският окръжен съд (ВОС) остави в ареста 29-годишен мъж от Аксаково, разследван за отвличане, ограбване и присвояване на вещи от чужденец. Галин Георгиев е обвинен, че на 17 май тази година в близост до курорта "Златни пясъци" в съучастие с друго лице отвлякъл Алберт Зол от Люксемург.

След това със сила, заплахи и принуда му отнели iPhone, близо 1000 лева, портмоне с банкови карти, златни накити и лични вещи, като престъпните деяния са осъществени на територията на Варна, Девня и Шумен. При задържането на Галин, органите на реда открили в автомобила му ограбените вещи.

Пред съда обвиняемият заяви, че бил принуден от съучастника си да участва в грабежа и да тегли пари от банковата карта на пострадалия. В деня на ареста той имал намерение лично да ги върне на Алберт. ВОС обаче прецени, че събраните в хода на разследването доказателства по безспорен начин обосновават предположението, че Галин е съпричастен към тежките умишлени престъпленията.

Законът предвижда за отвличане от 7 до 15 години затвор, за грабеж - от 3 до 10 години, за присвояване от 1 до 6 и за кражба от 1 до 10 години.

Като аргумент за налагането на най-тежката мярка за неотклонение ВОС прибави и условната присъда на мъжа за аналогично престъпление от януари тази година, в изпитателния срок на която е извършил настоящите деяния. Спрямо Галин има три висящи наказателни производства за престъпления, свързани с посегателства върху собствеността, извършени с принуда.

Тези обстоятелства водят съда до извода, че ако е на свобода той може да се укрие или да извърши друго престъпление. Съучастникът на Галин Георгиев е установен и задържан, предстои привличането му като обвиняем.

Ако Георгиев обжалва определението на ВОС ще се яви пред Апелативния съд на 26 май 2015 година.