Обсерваторията кани на звездни представления

"Николай Коперник" чества 47 години

Звездни представления ще подари на жителите и гостите на Варна Народната обсерватория "Николай Коперник" за 47-годишнината си. В "Космическо пътешествие" ще могат да се потопят малките варненчета преди обед.

По-големите ще могат да се насладят на "Романтични истории на звездното небе" в късния следобед. През целия ден обсерваторията ще посреща гости, които искат да научат повече за дейността й и астрономията.

Как е била измерена скоростта на светлината ще разкрие популярна лекция. Планирано е и наблюдение проекция на Слънцето върху екран от терасата на Обсерваторията.

Астрономическият комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко, е открит тържествено на 22 май 1968. По решение на Министерския съвет е наречен на името на великия полски учен Николай Коперник. Директор на обсерваторията от създаването й до 1989 година е Николай Петров.

В периода на изграждането обсерваторията е една от станциите за наблюдения на ИСЗ работещи на територията на България. С помощта на специална апаратура се извършват визуални наблюдения и се фотографират ИСЗ по програма съгласувана от академиите на науките на страните от Източна Европа.