Станислав Викторов: За бедния треньор добра дума кажете

Страхотен жест на треньора на 12-годишните баскетболисти на Черно море Георги Бакалов

4 ноември 2011 г., зала "Христо Борисов". На терена съперници са "Академик" (Варна) и "Черно море Порт Варна-2" в среща от група В на първенството по баскетбол в регион "Добруджа" за момчета до 12 г. Въпреки разликата във възрастта ("моряците" са с година по-малки), градското дерби е оспорвано и много, ама много емоционално. В резултат на което няколко от "академиците" напускат игра за по пет лични нарушения и на терена остават само четирима състезатели. Треньорът на "Черно море Порт Варна" Спас Натов вади свой играч и срещата се доиграва "4 на 4" с победа за "Академик" 43:33. След последната сирена треньорът на "Академик" Борис Стоянов благодари за жеста на стария си приятел и съотборник Натов.

Две години по-късно историята се повтаря. В Шумен ли, в Търговище ли – няма значение. Отново регионален турнир, отново мачове за обиграване на по-малките в "несъстезателна година", отново изваден от терена състезател на "Черно море", отново "4 на 4"…

20 май 2015, залата пак е "Христо Борисов". Двубоят – полуфинал от Държавното първенство за момчета до 12 г. Съперници – "Черно море Порт Варна" и "Тунджа" (Ямбол). Залогът е несравнимо по-висок – място във финала и спор за титлата. Останалото го знаем от новините – при 39:29 за "моряците" контузия получава играч на "Тунджа", а наставникът на момчетата от Ямбол няма човек за смяна. Треньорът на "моряците" Георги Бакалов (на снимката вляво) извика до себе си на крайната линия свой състезател и го изключи от играта. Познатото "4 на 4" до възстановяването на контузеното момче от противниковия отбор и доиграване на срещата в пълни състави. До края – драма, чести изравнявания на резултата, техническо нарушение (това ми дойде малко в повече на мач на 12-годишни! Съдиите Петър Петров от Добрич и Петър Петров от Русе наказаха реакция на варненски състезател, но "проспаха" плезене срещу публиката на играч на Ямбол). В крайна сметка – 68:66 за "Тунджа" и бленуваният финал, двегодишния труд и лишения на треньор, състезатели и родители отиде на кино! Както и усилията на ръководството на "Черно море Порт Варна" да бъде домакин на финали за подрастващи след 2-3 години пауза.

Жестът на Жоро Бакалов със сигурност предизвика противоречиви мнения. Много ми се иска привържениците и подкрепящите го да са повече от отричащите красивият му жест. Героят от началото на историята и негов колега "Черно море Порт Варна", големият Спас Натов обича да казва: "не ни интересуват купи и медали. Задачата ни е да ги научим да играят правилно баскетбол". Не на последно място – спортът възпитава личности. А такива все повече са ни необходими!

P.S. Щастлив съм, че треньорът получи подкрепа и от колеги в БК "Черно море Порт Варна". В социалните мрежи Ненад Петрович написа Bravo Bakalov! Както и от колегата Денислав Георгиев: Детският спорт преди всичко възпитава стойностни хора, а купите и медалите са една идея по-маловажни! Браво на Georgi Bakalov.