Удължават срока и за проекта за интегриран транспорт

Остава само един компонент за изпълнение

Срокът за изпълнение на мегапроекта за интегриран градски транспорт също ще бъде удължен до края на годината, като за целта ще бъде сключен анекс до края на седмицата. По проекта остава само един компонент за изпълнение, съобщи пред Дарик кметът Иван Портних.

"Активно работим по внедряването на новата билетна система и по изграждането на системата за контрол на трафика, която ще осигури по-бързото предвижване на автобуси и тролейбуси на градския транспорт. Самата билетна система, освен удобството и по-добър контрол и функционалност, ще даде голямо преимущество на варненци, а именно - на цената на един билет, в определен часови интервал, те ще могат да използват няколко линии. В момента поради липсата на билетна система това е невъзможно", обясни кметът. По проекта трябва да бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания по спирките на високоскоростното трасе, предстои да бъдат поставени и табла, които ще информират за разписанието и движението на автобусите.

Кметът даде и друг пример за промени в реализацията на европейски проект. "Успяхме да спасим проекта за пречиствателната станция на Златни пясъци, като го фазирахме, т. е. получихме съгласието на Брюксел, средствата да бъдат използвани в следващия програмен период. Това дава възможност на общинската администрация да възстанови в бюджет си над 8 млн. лв., с които изпреварващо бе изградено и въведено в експлоатация дълбоководното заустване в морето на водите от пречиствателната станция в Златни пясъци", каза кметът. До дни общината ще подпише договора с МОСВ за изграждане на пречиствателната станция, ще бъде и подменена изцяло канализацията в местността Ален мак.

Както вече стана ясно, до края на годината ще бъде удължен и срокът за изпълнение на проекта за ремонта на центъра. Основните строителни дейности трябва да приключат до три седмици, предвижда се през втората половина на юни да бъде пуснат фонтанът на площад "Независимост".