Медицински екипи дежурят по плажовете от 1 юни

Туризъм

21-05-2015, 10:27

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите

Медицинските пунктове на плажовете ще бъдат открити поетапно. Тази инициатива на ДКЦ 1 "Света Клементина" се извършва за десета поредна година. Съгласно договорите с концесионерите, медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Подготовката обаче започна още преди месец, когато се сформира екипа и оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти.

Медицински пунктове са разкрити общо на 35 места, като обхващат всички плажове в курортите Златни пясъци, Кабакум, Св.св. Константин и Елена, всички варненски плажове до "Аспарухово" включително.

Всъщност трите реанимобила с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор обикалят плажовете от 15 май на Златни пясъци, от 18 май на Св. Св. Константин и Елена и от 22 май на варненските плажове, като ще продължат до приключване на летния сезон. Медицинските екипи, заедно с тях, се състоят от 58 специалисти: 10 лекари – реаниматори, двама фелдшери, 40 медицински сестри и 6 шофьори като екипът е по-многоброен от този през миналата година, когато бяха 55 специалисти.Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като на места се изградиха нови. Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, каза още д-р Иван Иванов.Той добави,че всички пунктовете са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водно-спасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение.На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си.Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа.През миналия сезон са спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време.