Рибата в Черно море е чиста, но младите не я ядат

Животът

21-05-2015, 07:35

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бременни жени и малки деца да избягват консумация на хищни риби като акула, риба тон и кралска скумрия

Младите варненци не ядат достатъчно риба, въпреки че за здравословен живот тя трябва да присъства поне два пъти седмично в менюто на всеки човек. Това съобщи д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика от Медицинския университет по време на научен форум "Море и здраве", посветен на Европейския ден на морето - 20 май.
Проучване на екип от университета показало, че почти всички варненци над 60-годишна възраст поне веднъж седмично слагат на трапезата си риба, докато 50% от младежите я консумират едва един-два пъти месечно.

Като основна причина за ограничената консумация младите посочвали по-трудоемкото приготвяне на рибните ястия. Иначе допитването показало, че жителите на морския град предпочитат да хапват прясна цаца и сафрид, замразена скумрия и сладководна пъстърва. Общото между тях е, че нямат много кости. Затова и заради сравнително скъпата цена от 4-5 лв. за кило популярната в миналото кая вече не е сред най-купуваните риби.

Черноморските видове са най-полезни - освен че съдържат омега мастни киселини и витамин D като океанските си събратя, те са по-чисти от тях и от средиземноморските. Това е установило първото у нас 10-годишно проучване за наличието на устойчиви органични замърсители и токсични метали в 10-те вида най-разпространени в нашата акватория риби - цаца, сафрид, кая, кефал, карагьоз, калкан, барбуна, паламуд, чернокоп и зарган. "В месото им почти отсъстват опасните химикали, които тровят морските обитатели там, където индустрията е развита", коментира ръководителят на проекта и шеф на катедрата по химия в Медицинския университет проф. Мона Станчева.

Според нея единствено в карагьоза, който хвърля хайвера си в река Дунав, били открити по-високи концентрации на замърсители, но и те не надвишавали допустимите норми.

По принцип най-малко токсини има в по-сухите риби, но е важно и как се приготвят те, защото при по-дълга термична обработка се губят много от ценните им съставки, предупреждават учените. За пример проф. Станчева даде любимата за летовниците и варненци цаца. Тя има отлични хранителни показатели, но ги запазва, ако е печена, а не пържена.
Д-р Найденова препоръча бременни жени и малки деца да избягват консумация на хищни риби като акула, риба тон и кралска скумрия. Причината е, че тези видове по-често са замърсени с метилживак, който може да доведе до увреждания на мозъка.